IZLETI – “Dalje od vode”

    
Share Button

(Self-released) 2023.
Digital
Post new wave/post punk/alter/indie rock – SERBIA

Izleti su beogradski dvojac, koji je sa svojom pričom krenuo 2021-e godine. Objavili su jedan studijski i jedan “live” EP singl. Takođe su se pojavili na kompilacijskom izdanju etikete “Ovozemaljske stvari”, naziva “Nespojevi”.

 

Njihov aktuelni full-length zove se Dalje od vode”, dostupan je preko njihove “Bandcamp”” strane, i na albumu se našlo 12 songova izvedenih na maternjem jeziku. Ono što upada u oči i uši na samom početku preslušavanja njihovog materijala je primereni stepen originalnosti u pristupu i načinu razmišljanja, iako sama psihologija pesama, prihvata puno toga nasleđenog iz perioda post 80-tih, takođe i 90-tih godina prošlog veka. Mislim da termin “psihološki” adekvatno odslikava njihova vokalna i sviračka razmišljanja, koja crpe puno toga od post new wave psihologije, ponešto iz dark wave priče, ali i dreamy indie-popa u načinu tretiranja pojedinih aranžmana , iako ova poslednja tvrdnja, predstavlja ipak najmanje prisutan deo njihovog stilskog iskoraka. Motoričnost songova i hipnotizirajući ritam, i uglavnom pesme srednjeg ili bržeg srednjeg tempa, karakteristika su većinski prisutnog materijala.

 

 

“Dalje od vode” je jedno od onh izdanja koje otkrivaju potencijale ovog tandema , koji kada se sve sabere i oduzme je uspeo da na kraju pronađe neki svoj stilski iskorak, da ponovim još jednom  baziran na pomenutim postulatima, koji svoje korene imaju u 80-tim i 90-tim godinama. U svakom slučaju reč je o zanimljivom ostvarenju, na kojeg svakako vredi obratiti pažnju. Materijal je snimio, miksovao i remasterizovao Igor Maršićević.

 

izleti.bandcamp.com/album/dalje-od-vode