VERONIKA – “Veronika”

    
Share Button

(Shakingfoundations Music) 2024.
EP CD/digital
Various genres – SERBIA

Iza imena Veronika “krije” se Ana Vukovojac, kantautorka iz Beograda, koja je jedan duži vremenski period provela u Italiji, a tamo takođe što solo, što zajedno sa saradnicima gradila muzičku karijeru. Ti saradnici ujedinjeni su oko izdavačke produkcije “Shakingfoundations Music”,  za koju je objavljen i aktuelni EP ove umetnice, na kojem se našlo 3 songa sledećiih naziva : “Veronika”, “Born Again”, “Još samo malo sunca”.

 

 

Inače ovo izdanje koje je urađeno kao CD, može se čuti i na Veronikinoj “Bandcamp”” strani, a pri realizaciji songova imala je asistenciju od strane gitariste  Roba Falsetti-a i bubnjara Massima Rosari-a. Glavna akterka priče je komponovala sve kopozicije, svirala klavijature, bas i pevala. Za produkciju i aranžmane bio je zadužen Rob Falsetti. Inače izlazak izdanja, pomogao je “Sokoj”.
Veronikin izraz je prilično kompleksan, što se najbolje može čuti prilikom “učestvovanja” odnosno praćenja njenih koncertnih nastupa, koji otkrivaju autorsku svestranost, aranžmansku koloritnost, vokalnu sigurnost, a sve to prate i neki vidovi “verbalnog intermezza”, gde se pevačica obraća kako publici, tako i sebi, “otkrivajući” na svoj način poruke njenih radova kao i umetničko/životnih razmišljanja.
Sve ovo navedeno se u manjoj meri može čuti i na snimcima sa ovog EP-a, gde su dve numere otpevane na srpskom a jedna na engleskom jeziku. Njihova stilska različitost, kao i različita međusobna atmosferičnost iako tako postavljene, ne umanjuju direktnost i jasnost poruke koju Veronika distribuira ka slušaocu. Nema sumnje da je pred nama zanimljivo i u dobroj meri vrlo autentično ostvarenje, koje na jedan ovakav način promoviše u samoj Srbiji i regionu diskografske korake Veronike,  čije ideje i razmišljanja u kreativnom i muzičkom smislu, tek čekaju na svoje pravo ispunjenje.  EP “Veronika” za sada je dostupan na njenoj “Bandcamp” strani, biće uskoro i na drugim streaming portalima, a takođe preporučujem da na “youtubu” pogledate njen koncert održan pre dve godine u beogradskom klubu “Metropolis”.

 

veronika-music.com

 

shakingfoundations.bandcamp.com/album/veronika