IZTOK KOREN – “Praznina”/”Emptiness”

   1
Share Button

(Torto Editions/Ramble Records) 2023.
CD/digital
Experimental/various genres – SLOVENIA

Iztok Koren je multi-instrumentalista i muzičar čije sfere intersovanja kao i konstantnog izvođačko/autorskog istraživanja, dodiruju više oblasti. Takođe je instrumentalista i autor čije suočavanje sa kreativnim izazovima je kontinuirano prisutno, pri čemu “komunikacija” sa različitim žanrovskim konceptima predstavlja gotovo obavezan segment njegovog delovanja.

 

 

Pored solo radova, sarađuje sa brojnim akterima ne samo slovenačke scene, a neizostavan je deo sastava ko što su : Škm banda, Širom, Hexenbrutal….
“Praznina”/Emptiness” je njegovo drugo po redu solo albumsko ostvarenje, prvo izdanje “Lonely Hymns And Pillars of Emptiness”, objavljeno je aprila 2021-e godine. Aktuelno izdanje “Praznina”/”Emptiness” u celini je snimljeno kako autor kaže negde u slovenačkim planinama 7-og maja 2022-e godine. Iztok je odsvirao sve instrumente sam,  od bendža,  3 string bendža, gitare,  modular syntha, efekt. pedala, udaraljki, bubnjeva, belafona… Za mix i mastering bio je zadužen Dejan Lapanja, dizajn je uradio Tommaso Rolando, a artwork Klara Vrtačnik.  Dvanaest instrumentalnih tema nalazi se na izdanju, koje nemaju svoje nazive, ali u određenom smislu, sam album i priređenu muziku možemo tretirati kao konceptualnu celinu. Iztok se kroz ponuđene muzičke izazove i svoj autorski rad suočava sa brojnim stilsko/žanrovskim varijantama, a u osnovi neka vrsta eksperimentalnog pristupa je sve vreme vidljiva i očigledna. Sa pravom se može reći da unutar ovako postavljenih instrumentalističkih i sviračkih “pogleda”, sam materijal se može tretirati kao “moderan”, ovaj termin stavljam pod navodnicima, jer mnogi će drugačije i na različitije načine tumačiti ono što je Iztok prikazao i ponudio. Ovde imamo elemente nekakvog njegovog viđenja free jazza, avantgardnih elemenata, pa čak dodao bih i Kraut rock detalja, ali onakvih Kraut rock pogleda, koji odgovaraju sadašnjem trenutku i nemaju okrenutost ka periodu nastajanja pomenutog pravca i razvoja pravca u celini. Ima tu puno noise elemenata, ali oni nisu prisutni  da bi bili istaknuti kao deo “ubačene” žanrovske forme, već ta i takva prisutnost se nastavlja/nadovezuje na neke druge izvođačke poglede, koji u kombinaciji predstavljaju celinu koja je jasno osmišljena. Ovo je svakako album za analizu, kroz kojeg se autor uspešno pre svega suočava sa samim sobom i svojim poznavanjem/istraživanjem sviračko/aranžersko kompozitorskih rešenja.

 

 

 

“Praznina”/”Emptiness”, potvrđuje širok opseg kreativnih kvaliteta Iztoka Korena, za koje naravno svako neće imati “dovoljno sluha”, ali ovde prisutan materijal pokazuje da je slovenački muzičar kao i u ranijim slučajevima,  na pravom putu.

 

facebook.com/people/Iztok-Koren/100031117554042