BluesTone Band feat. Dean Bowman and Friends – “Run Down Road”

    
Share Button

(Vertical Jazz) 2022.
CD
Blues – SERBIA

Beogradski sastav BluesTone Band osnovan je 1995-e godine od strane dvojice veterana gradske blues priče : gitariste i pevača Zojka Obradovića i gitariste Mike Pavlovića. Mika je inače i glavni autor, a njemu tik uz rame takođe autor pomenuti Zojko,  većine kompozicija koje bend izvodi i iza kojih stoji. Tokom svih ovih godina i diskontinuiranog toka karijere, sastav je objavio 3 izdanja pre aktuelnog u vrlo malom tiražu, više kao neki oblik promotivnih ostvarenja, i to je ovako izgledalo : “Boys Are Back”  (1995.); “Live Kitchen” (1997.); i “Live At Taboo” (1999.).

 

 

 

BluesTone Band danas kao okosnicu pored pomenutog dvojca čine još : Duško Trnavac, Irina Pavlović, Nebojša Lučić , Kokan Ganić, Luka Jovičić.  Često su brojni ovdašnji renomirani blues i jazz instrumentalisti učestvovali u realizaciji snimaka, bivali aktivni na “živim” nastupima kao deo priče koja se kretala oko grupe, a njihovo prisustvo je i na, (u) pesmama sa aktuelnog albuma.

 

 

“Run Down Road” je izdanje čije je izlaženje pomogao “Sokoj”, na albumu se nalazi 14 pesama, zapravo 7 snimljenih 2022-e i 7 iz 1995-e kao bonus.
Ono po čemu je beogradski sastav prepoznatljiv i u dobroj meri različit od drugih gradskih blues grupa je njihov odnos prema soulu i gospelu, koji su u njihovoj muzici, zvuku, sviračko-vokalnoj psihologiji veoma prisutni. To je ključna karakteristika njihovog pristupa, gde vokal Zojka Obradovića, jedan od originalnijih kada govorimo uopšteno o sastavima i izvođačima/pevačima sa ovih prostora, upravo pomenutu soul/gospel dimenziju na specifičan način artikuliše. BluesTone Band su takođe izvođački izuzetno dobro potkovana ekipa, koja zna kako na adekvatan način da postavi aranžmane, kao i sviračke role. Uz Dean Bowmana koji je prisutan kao glavni vokal na dve numere,  a sa kojim bend sarađuje od 2015-e godine, pomenuti gospel upliv zvuči još realističnije.
BluesTone Band sam tokom te druge polovine 90-tih godina intenzivno pratio, da bi što sam već malo pre napisao u jednom periodu oni “zakočili” svoje delovanje. Izlazak “Run Down Road” CD-a, svakako će obradovati pristalice ovdašnjih kao i regionalnih blues dešavanja. CD se najlakše može dobiti od glavnog čoveka “Vertical Jazza”, urednika i vlasnika Milorada Stojakovića Dače. Njegov mail je : Daca.vertical@gmail.com, a telefon…00381 63 281893…Tiraži svih “Vertical Jazz” izdanja su ograničeni, zato požurite da nabavite svoj primerak.

 

Fotografija Mike Pavlovića : Sasha Ivanovic

 

facebook.com/profile.php?id=100004850116997