GRUPA CD – “Antologija – Vjeruj u ljubav”

    
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2023.
CD/digital
Pop/ rock – SERBIA

Moram priznati da me je veoma obradovao izlazak ovog izdanja, tačnije kompilacije koja zapravo predstavlja i kompletan uvid u diskografsko delovanje sastava formiranog u Beogradu, koji je tokom perioda egzistiranja objavio za “Jugoton” 8 singlova, i zapravo svih 16 otisnutih tada kompozicija predstavljene su u remasterizovanoj formi na ovom CD-u, kao i streaming platformama.

 

 

Tokom 70-tih godina u nekadašnjoj Jugoslaviji, naravno delovao je veliki broj sastava, ali ne mali broj ondašnjih rokera nije imao toliko sreće i uspeha u pronalaženju izdavača koji bi objavio njihove snimke. Grupa CD je imala gledajući sa ovog aspekta, ali i posmatrajući period njihovog delovanja a to je vreme od 1971 do 1976-e, sasvim drugačiji tok karijere, koji je uključio objavljivanje pomenutih 8 singla izdanja. Malo pisanih tekstova, ali i pamćenja ljudi iz “posla” koji su tada radili u istom ili sličnom vremenskom periodu bio je okrenut ka grupi CD, čiji naziv predstavlja zapravo početna slova prezimena i imena lidera grupe, klavijaturiste, pevača i autora, Cvetić Dragana. Cvetić je bio glavni autor, ali grupa je imala i priličnu kompozitorsku podršku od strane izuzetno etabliranog i može se reći veoma popularnog Đorđa Novkovića, koji je za ovaj sastav napisao dve kompletne kompozicije + 3  za koje je aranžmane radio Dragan Cvetić.

 

 

 

Na neki način Grupa CD je u muzičkom smislu predstavljala kombinaciju pristupa kojeg su na tadašnjoj sceni imali komercijalni, naročito u svojoj prvoj fazi Pro Arte, i malo više rokerskijeg iskoraka kojeg je autorski vodio Dragan Cvetić, no ipak generalni stil ili forma koje su imale i njegove pesme, više su mogle biti nazvane pop rockom, nego li recimo “čistim” rockom. Grupa CD i u ono vreme, nekako je bila udaljena od ostalih rock ili pop-rock sastava, ali zahvaljujući snimljenim singlovima, njihova karijera kroz diskografsku formu mogla  je sa tog aspekta biti praćena. Sastav je izvodio melodičnu muziku, koja je bila prijemčiva i prosečno naslušanom slušalačkom uhu, a songovi grupe su u onom periodu, ali i kasnije bar po beogradskim radio programima/stanicama često bivali emitovani.

 

 

 

Kroz grupu je prošao određen broj muzičara, od kojih su nekolicina imali i  primećeniju karijeru, pre svih značajnu gitarista Ljubomir -Ljuba Sedlar koji je radio sa grupom tokom 1972-e godine. Kroz sastav su prošli i prolazili još sledeći instrumentalisti : Zoran Stefanović, Slobodan Todorović, Dejan Dunić, Mladen Mladenov, Aleksandar Cvetković, Jovan Mišević i Ljubomir-Ljuba Jerković.
Dakle, “Antologija- Vjeruj u ljubav”, Grupe CD obeležava 50-to godišnjicu stvaralaštva grupe, i otprilike preko pesama kojeg je ovaj sastav izvodio podseća stare, a informiše nove slušaoce, kako je to tokom ovdašnjih 70-tih godina zvučalo kad su momci iz ovog benda svirali i radili.

 

jugoton.net