JOVAN MILOVANOVIĆ QUARTET – “Away From You”

    
Share Button

(Shifting Paradigm Records) 2021.
CD/digital
Jazz/improvised jazz/modern jazz – SERBIA

 

Da je srpska jazz scena sve bogatija kvalitetnim izvođačima, vrednim izdanjima, sjajnim instrumentalistima dokaz je i aktuelni  album gitariste Jovana Milovanovića i njegovog kvarteta naziva ” Away From You”. Objavljen je za USA izdavačku kuću “Shifting Paradigm Records”, na albumu se našlo 9 instrumentalnih tema/numera, i nema sumnje da su autoriteti iz pomenute izdavačke kuće vrlo jasno prepoznali potencijale i mogućnosti svog novog diskografskog aduta.

 

 

 

Jovan Milovanović je edukovani gitarista, koji album posvećuje svojim uzorima kao što su : Bill Evans, Chick Corea, John Scofield, Wayne Shorter,Radomir Mihajlović Točak, da ne nabrajam dalje, mada određenih sviračkih ideja u načinu same izvođačke gitarske interpretacije vidljive su i bliske radovima Wes Montgomery-ja i ranog George Bensona. Međutim, to naravno nije sve. Veliki kreativni doprinos jednom ovakvom izdanju dali su svi ostali akteri : saksofonista Kristijan Malčak, basista Milan Nikolić i bubnjar Aleksandar Cvetković.

 

 

 

 

Milovanovič je autor kompletno ponuđenog materijala, koji je sniman u beogradskom “Red Light” studiju, tokom jula 2021-e, dok su za snimanje, mixing i mastering bili zaduženi Dejan Tomka i Aleksandar Grujić.
“Away From You” je izdanje koje dodiruje više žanrovsko/stilskih varijanti unutar modernog jazza, iako uticaji iz 50tih, kao i 70-tih godina prošlog veka jesu u određenoj meri prisutni. Ali, sama priređena energija, konstantni dijalozi između instrumenata, ne samo između recimo gitare i saksofona, već i raznih drugih kombinacija , –  gitare i basa, saksofona i basa, saksofona i bubnja, su konstantno prisutni. Jedna zadata tema, bilo da je započeta gitarističkim “frazama” ili temama koji je svirački započeo saksofonista Kristijan Malčak, se u toku trajanja numere, često preoblikuje, menjaju se ritmovi, tempo, izvođačka raspoloženja, kao i sama aranžmanska atmosferičnost. Sve to zajedno daje “živost” priređenim temama i samoj muzici, koja otkriva primerene i velike izvođačke mogućnosti, kao i interpretatorska znanja aktera izdanja.

 

 

 

Pojava Jovan Milovanović Quarteta je ne samo na domaćoj več i internacionalnoj sceni “prava” stvar, a “Away From You” je moderno ostvarenje koje vrlo mudro spaja neka starija viđenja sa novim vremenom, novim tendencijama, nudeći autentično viđenje jazz forme, koje će verujem od strane ovih aktera, tokom vremena biti dalje razvijano i usavršavano.

 

 

 

 

facebook.com/jovan.milovanovic.332

shiftingparadigmrecords.com