ELAR – “Nebo”

   1
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2022.
CD/digital
Various music genres – SERBIA

Ovih dana se na ovdašnjem i regionalnom tržištu pojavio CD naziva “Nebo”, žensko-muškog dua  Elar, kojeg čine Anja Alač i Boris Bunjac,  a nešto ranije njihovo izdanje je bilo dostupno na streaming platformama.

 

 

 

Anja Alač je glumica sa respektabilnom karijerom, a Boris Bunjac je već dugi niz godina prisutan u ovdašnjem muzičkom svetu. Učestvovao je na brojnim, žanrovski različitim projektima, a profesor je udaraljki na Muzičkoj Akademiji.
Anja je preuzela ulogu pevačice i tekstopisca,  dok je Boris bio zadužen za muziku i aranžmane, a u jednoj kompoziciji i on je bio odgovoran  za tekst.
Boris Bunjac je na sebe preuzeo ulogu producenta albuma, a snimanje, miks i mastering su rađeni u “BB studiu”.
“Nebo” je žanrovski netipično i nestandardno izdanje, kada je reč o žanrovskoj formi ili stilskim varijacijama, koje su prisutne kroz priređene songove, a njih je ukupno 12. Anja se pokazala kao vrlo sigurna pevačica, koja ubedljivo interpretira svoja tekstualna viđenja, suočavanja, razmišljanja, dok sama muzika zavređuje dublju analizu. Najbliže bi Borisove zvučne slike u kombinaciji sa Anjinim vokalnim pristupom, mogli okarakterisati kao nekakvo scensko delo, pozorišnu ili filmsku “pozadinsku” muziku, koja po svojoj zvučnoj “vizuelizaciji” nudi potencijalnom konzumentu ulazak u svojevrsni koloritni svet, koji kroz gotovo uvek neočekivani aranžmanski proces, kreira specifičnu izražajnu dimenziju. Nije to ni tkzv. world music, niti nekakav soundtrack, ali jeste izražajni pristup kojeg treba posmatrati kao delo koje kroz sebe vuče i filmske i pozorišne i generalno scenske “slike”. Složenost  same  aranžmanske forme, “ublažuje” pomenuti jasan ili bolje rečeno jasno kreiran i “utisnut” kroz  sviračku matricu  vokal Anje Alač, koja pokazuje da pored glumačkih, nisu joj ništa manje strani ni vokalni kvaliteti. “Nebo” jeste album koji se sastoji od songova koje jednostavno morate preslušati nekoliko puta, kako bi na što je moguće izgledniji i bolji način ušli u suštinu same poruke. A to u ovom slučaju, odnosno kada govorimo o muzici priređenoj na izdanju, nije za svakog potencijalnog slušaoca/konzumenta, baš lak posao. Rekao bih da je zahtevan, što nikako ne sme i ne može da umanji izuzetnu kreativnost koju su pokazali akteri ove priče..

 

jugoton.net

 

crorec.net