4 HOMBRES & FLOWERY – “Mirna Bosna”

    
Share Button

(Dancing Bear) 2022.
CD/digital
Blues rock/blues

Nedavno sam dobio CD od sastava koji bi tokom ove sezone i dolazećih godina mogao predstavljati pravo osveženje na kako to u poslednje vreme sve više govorimo – regionalnoj sceni.  4 Hombres & Flowery dolaze iz 2 države i 3 grada,  baza im je u Livnu, a od 2019 godine i učestvovanja na “Thrill blues” festivalu kreće njihova izglednija priča, kao i rad na albumu, koji je nedavno ugledao svetlo dana, naziva “Mirna Bosna”.

 

 

 

Ovaj sastav deluje u postavi kvinteta. Imaju sjajnu pevačicu koja se zove Iva Ivković Ivanišević i koja pleni svojom neposrednošću, vokalnim šarmom, ubedljivim i iskrenim interpretacijama, vrlo neobičnim “koketnim” pristupom kada su blues i blues rock u pitanju, ali i sa takvom energijom, gde vam je posle njenih otpevanih par taktova jasno da pred sobom imate osobu, koja duhovni i komunikativni aspekt muzike  savršeno razume. Delovaće da sam je ovim rečima mnogo pohvalio, ali i sam sam bio izuzetno prijatno iznenađen načinom na koji ova dama interpretira i distribuira ka potencijalnom slušaocu vokalne role.

 

 

 

Album “Mirna Bosna” ima 10 kompozicija, sem jedne ostale su otpevane na maternjem jeziku, a na albumu se nalazi i nesvakidašnja i sjajna obrada tradicionala rađenog po tekstu Alekse Šantića – večna  “Emina”. U verziji benda ovako priređena kombinacija bluesa i sevdaha, izaziva snažna osećanja, emocije i asocijacije. Autori tekstova i muzike su gitarista Darko Knežević i basista Mersad Pivčić, a na 3 kompozicije kao ko-autor se pojavljuje pevačica. Iva. U postavi su još Sabahudin Hajder na bubnjevima i Amel Brkić na gitari. Gitaristički tandem Knežević-Brkić deluje i zvuči veoma uigrano, a povremeni unisoni dueli daju samim pesmama posebnu aromu. Tekstovi songova su okrenuti prema unutarnjem “ja”, ali emocije, kao i generalna “scenaristička vizuelizacija” ne nedostaju, i sve vreme “priče” koje sastav interpretira jasno drže pažnju slušaoca.
4 Hombres & Flowery kombinuju blues rock i blues na autohton način, uspeli su da na kreativnom nivou predstave svoje autorsko, izražajno i realizatorsko viđenje muzičkog pristupa, pokazujući kako se itekako može biti originalan u današnje vreme, kada kako je to uostalom i ranijih godina bio slučaj, brojni domaći i internacionalni autoriteti su znali da kažu, kako je u bluesu, manje-više sve već odavno rečeno. A, u slučaju ovog sastava vidimo kako se može biti kreativan i originalan.
Album je snimljen u studiu “Maci” u Jajcu, a producent Matt Hellyer je na pravi način pronikao u psihologiju same poruke benda, uz to maksimalno pomažući da ovo izdanje ima sve epitete modernog ostvarenja.
“Mirna Bosna” je iznenađujuće sjajan album, pun emocija, energije, naboja, mudrog muziciranja,  gde praktično ne postoje nepotrebne tehničke egzibicije i drugi “ulepšani” detalji. Iskrenost, tako retka pojava danas, još je jedan adut benda, koji je apsolutno na ispravnom putu. Da li će to i drugi shvatiti, videćemo, budućnost je u svakom slučaju kao nikad pre neizvesnija, a time i potencijalno zanimljivija.

 

facebook.com/4-Hombres-Flowery-154430028543085

 

dancingbear.hr/en