DUHOVI ŽICA – “More i blues”

   1
Share Button

(Self-released) 2021.
Digital
Blues rock/rock – CROATIA

Iza sastava/projekta, a kako lider ove ekipe Danko Odoljević kaže, više projekta Duhovi Žica, stoji pomenuti gitarista, , autor songova, koji ne živi od muzike, ali za muziku “živi”. Od 15.09.2021. na relevantnijim platformama postavljen je debi album, na kojem se radilo 5 godina, naziva “More i blues”. Pomenutom gospodinu Odoljeviću pri realizaciji albuma pomagali su : Ilijana Serdar – vokal i bas gitarista Neno Vlašić.

 

 

 

“More i blues” se sastoji od čak 15 pesama, interpretiranih na maternjem jeziku, pri čemu je evidentno zalaganje ove ekipe iz Zagreba, da sve stvari koliko je to moguće funkcionišu na željeni način.
Iako se i  u samom nazivu izdanja pominje blues, blues kao žanrovska forma predstavlja osnovu na koju se nadgrađuju izvođačke ideje i sviračka rešenja, ali sam blues kao žanr ne predstavlja centralni iztažajni pristup, već je sama muzika više orijentisana ka može se to nazvati blues rocku i rocku koji je ponajviše okrenut postulatima 70-tih godina prošlog veka.

 

 

 

A ono što bi moglo biti i najintersantnije,  Odoljević je prilično “inficiran” ovdašnjim 70-tim godinama, što posebno može biti intersantno ne samo starijoj publici, već i onima koji prate Ex-Yu muziku, a nisu bili rođeni kada se ona stvarala i svirala.Vokalna melodičnost iako ne u onom standardnom poimanju iste, prisutna je praktično na kompletnom materijalu, koji je  idejno i izvođački ujednačen.  O samoj produkciji bi se dalo polemisati, no jasno je šta je autor i ekipa koja je iznela ovu priču do kraja želela da postigne, a mišljenja sam da su to na neki svoj specifičan način i realizovali/ostvarili.

 

facebook.com/Duhovi-%C5%BEica-431752353681871/?ref=page_internal