TUNEL – “Uživo 1982-1985” (Official Bootleg)

    
Share Button

(Long Play) 2021
CD/digital
Rock / rock and roll/classic rock – SERBIA

 

Beogradski sastav Tunel   delovao je od 1980- do 1992 godine. Period od 1987-e do 1992-e, nije posedovao skladan kontinuitet, kao što je slučaj bio tokom prvih 7 godina rada, ali je grupa tokom egzistiranja iza sebe ostavila 4 single izdanja i 5 albumskih ostvarenja.Takođe se 1996-e godine pojavila kompilacija naziva “It’s Only Rock’n’Roll” u izdanju “Raglas recordsa”.

 

 

 

 

Grupa je u početku delovala kao trio, da bi kasnije nastavili da rade u formi kvarteta. Grupu su predvodili : basista, pevač i autor Vlada Janković-Džet, poznati radio voditelj i jedan od lidera sastava Crni Biseri, o čijem kompilacijskom albumu sam nedavno pisao, i gitarista/pevač, autor Ljuba Ninković, pre toga neizostavna karika sastava S Vremena Na Vreme, takođe radio voditelj i muzički urednik, a njegova karijera kasnije je  pored solo opcija uključivala i saradnju sa brojnim ovdašnjim sastavima i izvođačima. Bubnjeve je svirao Steva Stevanović, nekada stožer ritam sekcije beogradskog hard rock sastava SOS. Drugu solo gitaru od perioda 1984-1987-e svirao je Vlada Negovanović,  koji je kasnije karijeru nastavio u Bajaginim Instruktorima, a tokom godina svirao je i svira i dalje sa brojnim sastavima/izvođačima, ili je verodostojnije reći kako svoje gitarske usluge pruža brojnim akterima ovdašnjih muzičkih prostora. Negovanović se tokom godina etablirao i kao veoma cenjeni producent, iza kojeg su ostali snimljeni i urađeni brojni albumi.Na poslednjem studijskom albumu “Bubnjevi preko reke” iz 1991-e, ulogu gitariste  preuzeo je Predrag Guculj.
Tunel su svirali svoju varijantu rock/rock and rolla, a danas odnosno poslednjih godina njihov pristup bi najčešće mogao biti okarakterisan kao classic rock, što  u biti po načinu rada, muziciranja, kao i same autorske postavke su oni to i bili.
Ovih dana, beogradska izdavačka/promoterska kuća i koncertna agencija “Long Play” objavljuje “live” album naziva ” Uživo 1982-1985″ ( Official bootleg ), na kojem se našlo 14 songova. Največi broj numera snimljen je na koncertu u zagrebačkom “Kulušiću” 03.04.1985, a takođe su prisutni i snimci sa “ORA Negotin” iz 1982-e, “ORA Paraćin”  iz 1984-e, i “ORA Pirot” takođe iz 1984-e godine.
Tunel su bili sastav koji je na svoj način uz beogradski “neobavezujući” šmek izvodio varijantu rock/rock and rolla, a iza njih je ostalo nekoliko pesama koje su obeležile  karijeru. I danas se  pojedine često emituju na ovdašnjim radio programima, a Vlada Jet kada nastupa solo, a isto važi i za Ljubu Ninkovića, određene pesme iz repertoara grupe, izvode na svojim nastupima. Ostaće da se pamte numere “”Natali”, “Radio”, “Volim sax”, “Ipak bih da uđem”, i naročito Ljubina -“Vreme”, koja je na neki način postala himnom jedne generacije,  koju publika zajedno sa autorom i bendom zajedno peva na koncertima, kada se ista izvodi. “Vreme” je ušla i u standardni repertoar sastava S Vremena Na Vreme, kao i deo Ljubinih solističkih istupa.
Iako je “Uživo 1982-1985″…sniman na različitim pomenutim lokacijama, publika koja ima priliku da prvi put na ovaj način čuje bend, dobiće relevantan utisak i “sliku”, šta je ova ekipa kroz svoje pesme  i svojim muziciranjem htela da kaže.
Tunel su na svoj način krenuli kada je ovde zamah uzimao novi talas, i nekako su delovali iz drugog plana, iako u samom Beogradu, njihovo prisustvo  bar što se koncertne priče tiče, nije bilo malo. Ovo je još jedan dokument vremena koje kako Ljuba kaže “leti” i koje nas podseća na jedan drugačiji period kada je kompletna Ex-Yu rock scena disala i razmišljala na  različitiji i svakako optimističniji način.

 

longplay.rs