LANA.S – “Avantura”

    
Share Button

(Croatia Records) 2021.
CD/digital
Pop – CROATIA

 

Lana Škrgatić je kantautorka, multi-instrumentalistkinja,  profesorka muzike, sa respektabilnim stažom iza sebe. Nastupala je zajedno sa Zabranjenim Pušenjem, gospel sastavom The Messengers i mnogim drugim grupima i izvođačima. Ovih dana je objavila i prvi solo album za “Croatia Records”, naziva “Avantura”, a u solo avanturu kreće sa umetničkim imenom – Lana.S.

 

 

 

 

 

 


Na albumu se predstavila sa 12 kompozicija, veliku pomoć u realizaciji snimaka, aranžmanima i drugim realizatorsko-tehničkim elementima, imala je kroz značajnu asistenciju – Dragomira Herendića i Ivana Puža.
Spotovima i singlovima : “Naš svijet” i “Sigurno u treću”, najavila je izlazak albuma, koji je sada pred očima javnosti i potencijalnim zaintersovanim slušalačkim auditorijem.
Dva songa su otpevana na engleskom jeziku  : “User Friendly Manual” i ” Go To Hell”,  tu je instrumental “Zombie Dream”, a urađena je i obrada Bajagine pesme “Otkada te volim”, za koju moram priznati da je kreirana sa izuzetno zanimljivim aranžmanskim rešenjem, jednom dodatnom emocijom i vrlo intiligentnim  tretiranjem gitare.
Lana se u izražajnom smislu oslanja na postulate popa, koji idu od one laganije više šlagerske varijante do uslovno rečeno “oštrijih” dodataka, kao što su pop funk, power pop, revival, modern pop i drugi detalji. Ima i etno upliva, naročito prisutnih u pesmi “Sarajevo”. Lično sam  mišljenja, kada je autorski udaljenija od pomenutih nazovimo to, mada možda i nije toliko prikladan termin šlagerskih upliva, a bliža ovim drugim savremenijim , izvođački energičnijim elementima, tada je muzički zanimljivija, ubedljivija, originalnija. Nema sumnje da je Lana Škrgatić i odlična pevačica, sa izuzetno dobrom “kontrolom” vlastitih glasovnih mogućnosti .
“Avantura” je da ponovim još jednom pop album, ali sa različitim licima pomenute forme. Nekome će ovakav izbor autorke odgovarati, drugima verovatno i ne toliko. U svakom slučaju ne malo iskustvo koje je tokom godina Lana.S  stekla, prisutan je u ekvivalentnoj meri na njenom debi albumu.

 

facebook.com/lana.skrgatic1

 

crorec.net