CRNI DANI CERNA – “Prazninama”

    
Share Button

(Muzička Produkcija Radiotelevizije BIH) 2020.
CD/digital
Rock/post new wave/goth rock/alter rock / grunge – BOSNIA & HERZEGOVINA

 

Iz Lukavca dolazi sastav Crni Dani Cerna, koji je tokom juna meseca ove 2020-e, objavio svoje drugo po redu izdanje naziva “Prazninama”. Tokom 2016-e reaizovali su EP -“Prva čestica -Strast”, koji se pojavio na etiketi “Slušaj najglasnije!”.

 

 

 

Pre svega moram istaći da već nakon čutih par pesama sa albuma, postaje sasvim jasno da su momci iz Lukavca izuzetno ozbiljan sastav, koji ima šta da kaže, ponudi i pošalje vrlo ozbiljnu poruku brojnim ovdašnjim konzumentima – kako to izgleda kada  kroz svoj izražajni pristup uključiš ogromno znanje, intelekt, kreativnost, kao i  veliko poznavanje “materije”.
Kompleksnost pesama grupe govori dovoljno o svesti aktera, trenutka, mesta i vremena u kojem žive , rade i stvaraju, dok sama muzika predstavlja moderan spoj više izražajnih idioma, od rock/alter rock/goth rock/grunge, te post new wave idioma, kao i uticaja pridošlih iz perioda 80-tih i 90-tih godina prošlog veka. Ali, sama sofisticiranost muziciranja članova postave, vrlo složena i mudra aranžmanska rešenja,te da ponovim još jednom, kreativnost koja je nesumnjiva i u kompletnom sklopu pokazuje i dokazuje stepen autorske originalnosti grupe, sve su to elementi koji naglašavaju i ističu ovde prisutan kvalitet.

 

 

 

 

Na albumu se našlo 10 songova, koji su snimani na tri lokacije : studijima “Pogon” Tuzla, Muzički centar “Pavarotti” Mostar, i studio “Muzičke produkcije  BHRT”Sarajevo. Potpisnici  prisutnog materijala su članovi postave. Sama muzika sa albuma nastala je u periodu od 2017 do 2019-e godine, ali vremenski razmak nijednog trenutka nije uticao na kompaktnost i koherentnost songova, koji vas konstantno “izazivaju” da im se ponovo vratite i još po koji put preslušate.
“Prazninama” je jedno od ubedljivijih  izdanja koje  se pojavilo tokom 2020-e godine, generalno posmatrano u diskografiji kompletnog EX-Yu prostora. Ne oklevajte da i vi proverite, šta to imaju da kažu momci iz benda, na kojeg u budućnosti ozbiljno treba obratiti pažnju.

 

facebook.com/CRNI-DANI-CERN-a-646858275447395/?ref=page_internal