MAMURLOOK – “Vesela zemlja medija”

    
Share Button

(SKC Novi Sad) 2020.
CD
Ska/ska punk – SERBIA

Jedno od nedavno objavljenih izdanja novosadskog “SKC”-a je i album sastava Mamurlook naziva “Vesela zemlja medija” .

 

 

 

Kao grad, Novi Sad uporno  “otkriva” nove sastave koji muzičko-žanrovski komuniciraju sa ska  varijantama, i takav je slučaj već više od 2o godina. Da se ne vraćam u odveć daleku prošlost i delovanje nikad prežaljenog benda Srete Kovačevića – Kontra Ritam, pravog predstavnika “2-Tone ”  škole na EX -Yu prostorima davnih 80-tih godina. Ali, takođe brojni ska sastavi ne uspevaju da “famu” održe duže od par sezona, a razloga zašto je tako ima svakako više, da ne zalazim sada dublje u pomenutu problematiku.

 

 

 

 

Mamurlook su bend i ekipa, ako ste naravno  prijateljski nastrojeni prema pomenutim ska tendencijama,  na koju bi trebalo obratiti pažnju. Intersantno je, da materijal koji se našao na njihovom debi izdanju je sniman tokom decembra 2017. i decembra 2018-e godine, što znači da je trebalo proći izvesno vreme da bi songovi u zvaničnijoj opciji ugledali svetlo dana.
Novosađani su se predstavili kroz 11 pesama, vrlo plesnog, igrivog karaktera, sa tekstualnom matricom koji zadire u ovdašnja haotična socio-politička pitanja/stanja i istu takvu tmurnu realnost. Bend je naravno svestan situacije koja “lebdi” u njihovom okruženju, i ne libe se da to britko opisuju u svojim pesmama. Pri svemu tome znaju biti zabavni, ironični, sarkatični, a bome i vešto orijentisani ka  parodiji. Truba Dušana Kovačevića daje specifičan štimung i šlagvort pesmama, koje na intenzivan, direktan i povremeno pomalo skriveni “growl” način interpretira frontman Dušan Gardinovački.
Stilski, Mamurlook su više okrenuti ka tendencijama britanske škole s kraja 70-tih i početka 8o-tih godina, nego novijem viđenju ska kao forme, ali u njihovom slučaju pomenuti detalj se može smatrati prednošču.
“Vesela zemlja medija”, uostalom priznaćete da je bend smislio veoma dobar  naziv albuma, sadrži uglavnom ujednačen materijal, pamtljive i pevljive songove, malo pre sam pomenuo takođe i igrive. Ovo je sigurno dobar i obećavajuči diskografski početak po novosadski sastav, koji unutar community-ja u ovdašnjoj sredini već ima primereni broj sledbenika.

 

facebook.com/mamurlook/?ref=page_internal