VIRVEL – “Žena sa bradom, patuljak, idiot”

    
Share Button

(Ammonite Records) 2019.
LP/digital
Indie rock/dreamy pop/shoegaze/post rock – SERBIA

Beogradski sastav Virvel je tokom 2019-e godine u digitalnoj formi objavio svoj aktuelni album, “Žena sa bradom, patuljak, idiot”, da bi pre nekoliko meseci “Ammonite Records” ovo izdanje upriličio i u vinilnoj varijanti. Ljubaznošću direktora pomenute izdavačke kuće, nedavno sam dobio  ovaj LP benda, kao i par prethodnih izdanja, koja su se našla u katalogu  firme.

 

 

 

 

 

Virvel je sastav, koji je od svojih početaka skretao pažnju javnosti autorskim izrazom , iako njihova karijera, koja tokom godina nije imala skladni kontinuitet, zbog specifičnosti samog načina promocije aktera, je u dobroj meri ostala nedorečenom.
Virvel su od samog starta  trasirali put zvuku koji je kombinovao na moderan način elemente dreamy popa, shoegaze-a, post rocka, blage psihodelije, gde sama atmosferičnost pesama je bila i ostala njihovim prepoznatljivim oružjem i izražajnim zaštitnim znakom.

 

 

 

 

Virvel su objavljivali intersantna izdanja,  primećena od strane jednog dela slušalaćke populacije, koja je znala da ceni, ono što je bend u izražajnom smislu nudio.
Aktuelni album, kako ističu članovi postave zaokružuje i završava dosadašnju fazu karijere, nakon kojeg bi tebalo po njih same uslediti novo vreme. Od 9 prisutnih songova, deo materijala sadrži i neke ranije realizovane snimke i singlove, mada takođe kako ističu članovi postave, album bi trebao delovati kao zaokružena celina.
Vokal Tijane Drobac je i dalje u prvom planu, kao uostalom i pomenuta atmosferičnost pesama, koje su izvedene uglavnom u nekom njihovom mirnijem srednjem tempu. Reklo bi se ništa specijalno novo ili manje očekivano, mada ozbiljnost same realizacije materijala, kao i tehnička pedantnost, pokazuju tendenciju grupe dosezanju visokih standarda, kao i savremenog tretiranja generalno prisutnog sounda i na kraju poruke.
Čini mi se da je neki raniji period Virvelovog delovanja bio po njih same znatno povoljniji i izgledniji, bar što se samog toka karijere tiče,  kao i potencijalno ostvarivih mogućnosti, nego što je to slučaj danas. Videćemo kako će izgledati i zvučati njihovo sledeće izdanje, kao i da li će do nekakvih “strukturnih”, pri tome ne mislim decidno izražajno-stilskih promena  – doći.

 

ammonite.co.rs

 

facebook.com/Virvel.Space