BATA KOSTIĆ COMPANY – “Staro gvožđe”

    
Share Button

(Croatia Records) 2020.
CD/digital
Rock – SERBIA

Nakon dužeg vremena studijske, a i koncertne hibernacije, Miodrag Bata Kostić se vraća sa novim bendom i novim studijskim albumom, objavljenim za “Croatia Records”.

 

 

 

Sa ekipom saradnika i zajedničkim imenom sa kojim se predstavljaju kao sastav – Bata Kostić Company, upriličen je i realizovan album sa 11 pesama, deset novih i jednom starom koja je dobila novo aranžmansko ruho – “Poleti ptico”. Inače Bata Kostić je veteran Ex-Yu muzičke priče, osoba na koju se naslanja uspešan period rada u Yu Grupi, takođe tvorac ne malog broja hitova koje je snimio ovaj bend, gitarista čiji kvaliteti su tokom godina rada ostali neosporni. Lider nekada najpoznatijeg tuzlanskog sastava Terusi, učesnik manifestacije, kao i albuma “Kongres rock majstora”, deo sastava Rock Stars, kao i Rok Misija, sa kojima je snimio po album, a saradnik brojnih ovdašnjih muzičara, i osoba koja je tokom godina itekako svojim  prisustvom “bojila” brojne studisjke snimke raznih ovdašnjih muzičkih aktera, to je u kraćoj verziji – Miodrag Bata Kostić U postavi je još jedan veteran – basista i glavni vokal Nenad Božić, nekada član sastava kao što su : U Cvetu Mladosti, Suncokret, Vruć Vetar, saradnik Bilje Krstić, i takođe osoba koja je svojim prisustvom i ulogom bio sudionik brojnih najviše beogradskih sastava. Tu su takođe po godinama dva mlađa člana : gitarista Nikola Mirković – Džoni, dobra poznata ličnost beogradskih klupskih mesta i bubnjar Isidor Gerić.
Poznavajući dugi niz godina Batu Kostića, dodao bih jednu pravu u najpozitivnijem smislu ljudsku “gromadu” i izuzetno pozitivnu ličnost, uvek spremnu da pomogne prijateljima, znao sam da ga je bilo teško “pokrenuti” da ponovo nešto ozbiljnije radi, odnosno da se prihvati uloge učestvovanja u radu sa bendom. Nadam se da priča ovog sastava neće trajati samo u nekakvoj ovde priređenoj diskografskoj varijanti,već da će imati i koncertni, kao i svaki drugi ozbiljniji nastavak.
Nažalost, sam izlazak albuma nazvanog “Staro gvožđe”, dolazi u vreme suočavanja sa poznatom pošasti i pandemijom, koja je obuhvatila veći deo zemaljske kugle, i koja bar za sada onemogućava, ( da ne kažem skoro u potpunosti ), relevantniju promociju izdanja.
A sam album i priređena muzika , očekivano najviše odgovaraju psihologiji ovdašnjeg 70’s rocka, koji je koliko je to zbog same psihologije i strukture pesama u produkcijskom, kao i realizatorskom smislu , pokušao se prilagoditi ovom vremenu. Da li je u potpunosti sama produkcija, rad Miroslava Cvetkovića – Cveleta, basiste Bajaginih Instruktora to uspela da “sklopi” i sastavi na željeni način, drugo je pitanje, o kojem se da polemisati, no činjenica je da ovako realizovano izdanje će više biti prihvaćeno, što je uostalom sasvim razumljivo, kod poklonika ovdašnjeg starijeg rocka, odnosno samim tim i predstavnika po godinama starije genracije, nego kod mlađih slušalaca. Ali kada se sve sabere i oduzme, Bata i ekipa saradnika su svoj posao obavili profesionalno na visokom nivou, pokazujući da kad neko izuzetno dobro barata svojim instrumentima i da kada zna šta hoće, na kraju po pravilu postiže – željeni efekat. Opet ponavljam, sasvim je drugo pitanje ukusa i afiniteta, koje je u slučaju ovog izdanja  – neizostavno.
Bata Kostić se vratio, drago mi je  da je sa njim u postavi i Nenad Božić koji je generacijski kao i glavni akter priče  puno toga prošao, kao i dva mlađa člana koja bi ovaj stariji tandem  na adekvatan način povremeno  trebala informisati  o muzičkim razmišljanjima ovdašnjih mlađih generacija, koje se mogu zaintersovati za muziku i delovanje Bata Kostić Company benda.
Još jednom ponavljam, lično bih voleo da ova priča, album, sastav, ljudi koji su ga kreirali  i iznedrili, zajedno u pozitivnom smislu “uđu u klinč” sa  vremenom i izazovima, koja za  posebno ovdašnji i regionalni rock milje nisu ni malo laka, čak šta više nakon pošasti sa kojom je svet suočen – kultura među prvim delatnostima, poznato je  po pravilu prima teške, gotovo neodbranjive  udarce.

 

crorec.net