PROLEĆE – “Bezobrazluk”

    
Share Button

PROLECE..CDCover(SKC Novi Sad ) 2016.
CD
Crossover – SERBIA

Iako je još uvek aktuelni album novosadaskog sastava Proleće objavljen pre otprilike godinu dana, moja recenzija iako kasni, verujem da će se “pojaviti” u pravo vreme, jer za prave bendove, kao što je ovaj pomenuti, ne postoje manje ili više aktuelni datumi.

Aktuelnost i pravovernost su u njihovom slučaju konstante, a nema sumnje da Proleće spadaju u one aktove čiju poruku možda nisu u stanju da prihvate svi oni naklonjeni ovakvim izražajnim formama, ali čiji stavovi su nema sumnje jasni, direktni, neuvijeni, često opori, ali distribuirani kroz jednu neobavezujuću dimenziju, sa kojom je izazov suočavanja lakši i prihvatljiviji.
Proleće sa jednim dužim prekidom postoji već skoro 25 godina, a u samom Novom Sadu imaju kultni status, nažalost manje izražen u drugim delovima zemlje. Proleće su na terenu nekog svog crossovera, koji je nabijen snažnim i oštrim soundom, a kroz njega se provlače punk, hardcore, te post new wave elementi. Iznad svega toga staju tekstovi frontmana Nebojše Reljina, koji kao vokalni solista se može smatrati vrlo originalnom figurom na ovim prostorima i u ovdašnjem rock okruženju.

PROLECE..band picture2Tekstualna intersantna igra reči, ništa manje zanimljiva poruka, uigrana sviračka podloga sjajne ekipe, karakteristika su i materijala koji se našao na “Bezobrazluku”. Ukupno 10 songova, vrlo ujednačenih, vrlo usviranih i issviraranih, i bend koji ne štedi nikoga, a ponajmanje same sebe.
“Bezobrazluk” je potvrdio da novosadskoj ekipi ne nedostaju ideje i motivi za borbu, koja je ovde konstantna, i nadam se na ovim muzičkim i životnim prostorima – ne i uzaludna.Ovo je sjajan album jednog veoma ozbiljnog benda , čija originalnost je teško uporediva sa brojnim do sada viđenim slučajevima/pojavama koji cirkulišu na ovdašnjem i regionalnom terenu.

Fotografije benda: WOOD RS

PROLEcE..band Picture 3

facebook.com/Prole%C4%87e-bend-209273042444296