Marko Vuksanović (Avtomobili): “Mi smo trkači na duge staze”

    
Share Button

Marko_Vuksanovic1I u vreme postojanja one velike Jugoslavije, Avtomobili iz Nove Gorice bili su bend čiju su karijeru respektovali svi oni koji su na ozbiljan način posmatrali dešavanja na sceni . Tri albuma objavljena u ono vreme, iako nisu ostvarila zapažen komercijalni uspeh, što u krajnjoj liniji nikad nije bila i osnovna motivaciona pokretačka snaga unutar postave, bila su izdanja o kojima se pričalo, i iz kojih su ostajale da žive pesme. Braća Vuksanović, Marko i Mirko, od devedestih su u Sloveniji nastavila da predvode grupu, koja je u mainstream okvirima zadržala visoke pozicije. U kvalitet njihovh live nastupa ne treba sumnjati, a posle dugog niza godina predstaviće se beogradskoj publici 18. januara u Domu omladine. Dobar razlog za razgovor sa liderom postave Markom Vuksanovićem.

Avtomobili posle puno godina ponovo dolaze u Beograd. Kakva su očekivanja, što tvoja i tvog brata, što ostatke grupe pred nastup?
Svi zajedno se nadamo dobrom prijemu beogradske publike. Za mene i brata ovaj nastup naravno znači i neko sentimentalno vraćanje u vreme kad je svet bio mlad i kada smo živeli najbolje godine naših života. (smeh)

Na koji način će biti koncipirana set lista? Da li će biti više novih ili starih numera?
Razmišljali smo kako koncipirati nastup i zaključili da je najiskrenije da se predstavimo sa pesmama koje sada izvodimo i u Sloveniji. Sadašnji repertoar odražava ono što smo kao grupa danas. Nema smisla da pokušavamo biti nešto drugo. Inače, koncert je presek songova sa svih naših albuma. Imam utisak da ne izostavljamo nijedno razdoblje.

Kako ste zadovoljni prođom aktuelnog albuma “Pozna pomlad” u Sloveniji, i kakve su danas pozicije grupe na nacionalnoj sceni?
Avtomobili su trkači na duge staze, tako da je još uvek rano za ocene. Ako mogu suditi po dosadašnjim reakcijama publike i kritike, možemo biti veoma zadovoljni. Već dugo godina grupa ima neku stalnu poziciju, koja nam omogućava stalnu prisutnost na koncertima i nesmetan rad, bez nekih velikih medijskih napora. Mislim da je to ono što svaki stvaralac želi.

Marko_Vuksanovic2Koji album, iz sad već možemo reći bogate diskografije benda, bi izdvojio kao tebi najdraži, i možda značajniji od ostalih u karijeri grupe? Koju dekadu grupe smatraš najproduktivnijom?
Zavisi sa koje tačke gledam na to. Kao meni najdraži, izdvojio bih albume “Dugo toplo ljeto” i poslednji “Pozna pomlad”, zadnji je uvek najbolji. (smeh) Za karijeru grupe možda je najznačajniji album “Mraz” iz devedesetih. U kvantitativnom smislu devedesete su bile najproduktivnije za grupu, a što se tiče kreativnosti, teško bih prosudio.

Kako ti se čini nova scena u Sloveniji? Da li si tokom poslednjih godina primetio neki sastav koji ti je “zapao” za oko i čiji rad respektuješ?
Teško bih odgovorio na ovo pitanje. Mislim da nemam dovoljno dobar uviđaj. Jedino što mogu da kažem je da nisam primetio da u Sloveniji postoji neka ozbiljnija nova scena.

Da li održavaš kontakte sa određenim muzičarima sa kojima si nekada započinjao karijeru, a da su iz drugih krajeva bivše države?
Na žalost, ne.

U kojoj meri internet pomaže Avtomobilima kao bendu, i da li prihvataš takav način promocije koji je nešto sasvim drugačije od onoga kako se nekad radilo?
Naravno da nam internet pomaže. To je medij koji se danas nikako ne može zaobići. Naravno, to ne znači da su svi drugi oblici promovisanja out.

Da li planirate, da tako kažem, ozbiljnije da se vratite u Srbiju i ostale zemlje regiona ili će se svesti na ovaj koncert?
E, to nije u našim rukama. Mi to naravno želimo. Ali bitnije je da li to želi i publika. Možda bih na to lakše odgovorio posle koncerta.

Imaš li poruku pred neposredni dolazak u srpsku prestonicu?
Dragi Beograđani, dođite u Dom omladine da nas čujete. Verujem da vas nećemo razočarati. Mi ćemo dati sve najbolje od sebe.

www.avtomobili-band.si

Intervju: Branimir Lokner i Dragiša Radulović