Kepa (Smak): “Smak me leči!”

    
Share Button

kepa2Dugogodišnju pauzu Smak će prekinuti večerašnjim koncertom u Kombank Areni na zadovoljstvo velikog broja pristalica. Za setom bubnjeva naći će se otac i sin, Slobodan i Dejan Stojanović, poznatiji pod nadimkom Kepa, sa kojima smo popričali ovom prilikom.

Iskreno, nisam ni očekivao da će doći do ovog koncerta, pre svega jer sam imao tešku zdravstvenu situaciju i nisam očekivao da ću moći da sviram, ali sve se nekako vraća, ovo me leči u stvari. Moja očekivanja su normalna, da tako kažem, u granicama onog što grupa Smak zaslužuje. Bitno mi je što sam okružen svojim prijateljima, u pravom onom okruženju – muzičarskom, mentalnom, ljudskom. Osećam se kao u vremenu kad smo bili mladi, entuzijazam i snaga su opet prisutni.” razgovor je otvorio senior Kepa, na čije reči se nadovezao Dejan: “Srećan sam što se Smak vratio na scenu. Zvučimo odlično, iako se nisam nadao da će tako dobro funkcionisati, jer neki članovi ipak nisu dugo svirali. Očekujem da će koncert proteći u najboljem redu, jer postoje svi uslovi za to, bend je uvežban, publike će biti u velikom broju...”.

Na pitanje, kakav će biti sastav publike na koncertu kada su u pitanju godine, otac i sin imaju svoje teorije.

Mislim da će na koncert doći mešana publika, a čak se usuđujem da kažem da je mlađa publika preovladati.”, rekao je Dejan, dok stariji Kepa kaže: “Biće tri generacije, nadam se. Doći će puno predstavnika naše generacije, jer to ih vraća u mladost i žele da pokažu svojoj deci šta su oni slušali u svoje vreme.“

kepa1Oko omiljenog albuma Smaka donekle imaju slična mišljenja, te je Dejan izdvojio izdanja “Crna dama”, “Stranica našeg vremena“ i “Zašto ne volim sneg“, dok Slobodan ovde razdvaja one albme koji se njemu lično dopadaju i one koji su imali najveći uspeh: “Bez ikakvog dvoumljenja istakao bih “Crnu damu“, kao najuspešniji album u svim segmentima. Taj album smo snimali u Londonu, na boljoj tehnici i to nas je strašno motivisalo. Lično preferiram Točkov solo album i “Zašto ne volim sneg“, album nakon koga je Smak trebao da ide dalje, da se razvija, ali tada je došlo do rasturanja grupe.“

Iskusniji Stojanović na trenutak je napravio komparaciju nekadašnjeg vremena i današnjeg trenutka.

U našem vremenu je sve bilo iskrenije i bolje, svako je radio posao za koji je bio talentovan i osposobljen. Današnja mladež za razliku od onog vremena ima mnogo više informacija. Pošto sam i dalje u muzici, mogu da kažem da svaki muzički žanr ima svoj najplodosniji period, a ja smatram da je rock and roll najviše dao od 1965. do 1975., ovde mislim na autorski deo. Sada ima strašnih svirača, ali nema grupa, teško opstaju.“

Na kraju razgovora obojicu smo pitali da li će Smak nastaviti aktivno da svira i deluje nakon velikog povratničkog koncerta.

Nadam se nastavku delovanja Smaka, očekujem bar da bude mini turneja, a to najviše zavisi od starijih članova.“, otkrio nam je svoja nadanja i očekivanja Dejan.

Očekujem da ćemo nastaviti sa radom i posle koncera, mada smo mi čudan narod. Najteži deo je iza nas, vežbanje, probe i sve ostalo što ide uz to, posle toga nemamo toliko posla, samo nam preostaje da izađemo na binu, jer sve se zbog toga i radi. Volim da sviram i iskreno se nadam nastavku rada Smaka. Bez obzira što posle operacije ne mogu da dam 100%, ali ću na koncertima dati 120%.“, zaključio je Slobodan Stojanović Kepa.

Intervju: Branimir Lokner i Dragiša Radulović