YU GRUPA – “Greatest Hits Collection”

    
Share Button

(Jugoton /Croatia Records) 2019.
CD/digital
Rock – SERBIA

Jedan od najdugovečnijih ovdašnjih sastava, sem ako isključimo pauzu koja je trajala par godina. prisutan na sceni od 1970-e , YU Grupa, ovih dana je obogatila vlastitu diskografsku priču kompilacijskim izdanjem iz serije “Jugoton/Croatia Recordsa” – “Greatest Hits Collection”, koji obuhvata snimlke iz perioda od 1972- do 1979-e godine.

Veći deo materijala od ukupno 17 priređenih songova, preuzet je sa uspešnih singl izdanja i to s početka karijere. Mnoge od pesama iz pomenutog perioda novije generacije jedva da poznaju, mada braća Jelić redovno jedan deo starog materijala prosvirava na svojim brojnim “live” nastupima.

Koncertno su  među najaktivnijim ovdašnjim bendovima, a uvek vredi istaći da su u toj svojoj prvoj fazi karijere, jedan kraći period, neposredno pred ulazak na velika vrata Bijelog Dugmeta, bili jedan od najtraženijih sastava na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Prisutnih 17 pesama, odnosno gotovo kompletan materijal u određenim periodima bio je izuzetno tražen i željno očekivan da se emituje sa brojnih radio stanica ili odsvira uživo, pusti sa gramofona…”Čudna šuma”, “Drveni most”, “Mali medved”, “Trka”, “Kosovski božuri”, “Crmi  leptir”, “More”, “U tami disco kluba”… tek su samo neke od nezaboravnih pesama koje su volele brojne generacije, a naročito one iz davnih 70-tih godina. Ovim putem, nikako ne smemo zaboraviti i zaobići ulogu koju je u brojnim fazama karijere grupe imao gitarista i autor  Miodrag-Bata Kostić.

“Greatest Hits Collection”, mogao je mirne duše “upiti” još po neki hit iz asortimana grupe, ali i ovako je čini se sasvim dovoljno. Verujem da će biti prilike u budućnosti i za potpunija box set izdanja benda i da ćemo sve to jednom doživeti, kako  oni kao bend, tako  i mi kao publika.

crorec.net