VenKanto Tarbuk Veno – “Yes and No”

    
Share Button

(Croatia Records) 2023.
CD/digital
Jazz – CROATIA

Krajem prošle 2023-e godine “Croatia Records” je objavila album  gitariste Venkanta Tarbuk Vena, naziva “Yes and No”. Njemu su u realizaciji snimanja numera sa izdanja pomagali i asistirali sledeći muzičari, uglavnom etablirana imena, od kojih neka, ne samo iz jazz priče : Amir Gwirtzman – tenor i sopran sax, flauta;
Damir Dević – klavijature; Davor Črnigoj – bas i Hrvoje Galeković Bibi – bubnjevi.

 

 

11 priređenih songova, urađeni su u “cool” maniru sofisticirane varijante jazza, i to onog kojeg pamtimo iz radova Wes Montgomery-ja i George Bensona. Naravno gospodin Venkanto,koji je inače i autor kompletnog materijala, se sa svoje strane potrudio da unutar pomenute muzičke varijante pruži svoj maksimalan doprinos, i manje-više, posmatrano sa aspekta odsviranog, postavljenog, realizovanog, aranžiranog i na kraju produciranog udela, sve to zvuči i deluje uhu prijatno, a izvođački profesionalno. . Dodao bih da je Adriana Carević idejno “oblikovala” cover izdanja. Dakle, u tehničkom smislu, nema se tu šta posebno niti zamerati, niti specijalno isticati, sve je urađeno tako da materijal bude slušljiv, prihvatljiv, a da  akteri pri svemu tome koliko je moguće više uživaju u samom muziciranju, kao i krajnjem “učestvovanju” u kreaciji postavljenih tema. Inače, na albumu ih ima ukupno 11, i približno su kako stilski, tako i izvođački ujednačene, a mora se priznati, da su se izvođači potrudili da jedna ovakva forma, koja je duboko uronjena u “vintage” pastiche, dobije na modernijoj zvučnoj slici/formi.
“Yes and No” je jedno od onih izdanja koja su više okrenuta ljubiteljima starog, kako bi die hard fanovi rekli naravno i dobrog jazza.

 

crorec.net