VOJVOĐANSKI BLUES BAND – “Pokaži da možeš”

    
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2024.
CD/digital
Blues / blues rock – SERBIA

Vojvođanski Blues Band je jedan od onih sastava kojeg je od početka karijere pratila fama, vođena neobičnim i nesvakidašnjim istorijatom. Osnovani još 1968-e godine, tokom dolazećeg perioda što iz opravdanih i razumljivih razloga, što zbog zlehude sudbine nestalnosti članova postave, što iz brojnih inih razloga, tek njihovo delovanje nikad nije imalo formu kontinuiteta, mnogo duže je trajala tkzv. hibernacija, no ipak neka vrsta mita u samom Novom Sadu o grupi je postojala praktično oduvek.

 

Predvođeni  gitaristom i glavnim autorom Atilom Šotijem, VBB su krenuli što bi se reklo ispočetka, sa statusom koji je bio praktično identičan  statusu pređašnjih  godina. A to je ogromna popularnost na domaćem terenu, odnosno Novom Sadu, i gotovo višeprisutno nepoznavanje njihove karijere u drugim krajevima Srbije, pa čak i Vojvodine, a ranije nekadašnje Jugoslavije. Međutim, iza grupe koja je bila prinuđena da menja članove postave, ostale su neke pesme koje se pamte, koje izvode i neki drugi sastavi, a stepen originalnosti koju je ovaj bend unutar “granica”  i širokog polja bluesa ispoljavao, ostao je i danas njihovo važno oružje i neizostavna karakteristika. VBB su sastav koji pesme interpretira na maternjem jeziku, u same songove unose puno emocija, strasti, i ne liče na brojne druge sastave pomenutg pravca. Njihova muzika je spojena sa vojvođanskim mentalitetom, urbanim novosadskim pastichem, vojvođanskom psihologijom, ali je ona u njihovoj verziji koloritna, zanimljiva, šarenolika i sveopšte prihvatljiva.  I tako naravno treba da ostane. Vredi istaći da malo ko, a da je imao prilike jednom da ih gleda na koncertnom podijumu, nije to ponovio još koji put.
Napokon iza sebe imaju “pravi” album, objavljen za “Jugoton/Croatia Records”,  na kojem se našlo 13 autorskih songova. Za muziku je bio zadužen Atila Šoti, a tekstove su pisali D. Jurišić i Branislav Bašić Pekar.  Blues, te  blues sa dodacima logičnih rock elemenata kojeg sastav na albumu izvodi, uglavnom je “ugraviran” kroz songove srednjeg tempa, gde tekstualna jasnoća, prirodnost, pomenuta emotivnost, na ponekim mestima i lokalno-verbalna specifičnost, uz izraženu melodičnost u njihovom izvođenju je takva, da i oni koji nisu toliko okrenuti  stilskom izrazu grupe, lako mogu prihvatiti poruku ovog tima.
VBB su ponudili ujednačen materijal,  prisutni su česti dijalozi gitare Atile Šotija i klavijatura Dejana Starčevića-Jodea, koji grade strukturu pesama,a pesme prati   vrlo pametno postavljena produkcija, za koju je zaslužna poveća grupacija kreatora, kao što su : Atila Toth, Ivan Fece Firchie, Lee Man, Duci Tanasijin, Vladimir Kranjčević. Inače, na albumu su takođe gostovali etablirani “muzikanti” : Tihomir Pop Asanović, od malo pre navedeni Firchie i Lee-Man, te Aleksandar Milošević.
Na albumu se našao i song “Đole Trip”, posvećen legendarnoj beogradskoj faci sa ne baš srećnom sudbinskom pričom, čija pojava, ponašanje, komunikacija su bili odomaćeni u glavnom gradu, i za to su znali svi oni koji su godinama posećivali najviše “SKC”, ali i druga mesta, gde su se događali intersantni kulturološki, ne samo muzički događaji. Pesmu prati vrlo emotivno napisan tekst Branislava Bašića Pekara.
VBB su sa “Pokaži da možeš” albumom, potvrdili da su i dalje autohton, poseban, specifičan, zašto ne reći i u mnogim segmentima drugačiji sastav. Imaju dobar album i volju za dokazivanjem. A i mladi su uostalom, budućnost zove….

 

crorec.net

 

facebook.com/vojvodjanskibluesband