ZVUK ULICE – “Kao začaran”

    
Share Button

ZVUK ULICE..Kao zacaran...(Jugoton-Croatia Records) 2018.
CD/digital
Post new wave – SERBIA

Nedavno se na ovdašnjem i regionalnom muzičkom tržištu pojavio debi album kultnog beogradskog sastava – Zvuk Ulice. Izdavač je ” Jugoton – “Croatia Records”, a na albumu se našlo 12 kompozicija.

Poznavaoci dešavanja beogradske muzičke scene iz onog davnog perioda  druge polovine 70-tih i početka 80-tih pamte Zvuk Ulice kao akt, u kojem su značajno mesto imali akteri ovdašnjeg novog talasa, pri čemu će brojni hroničari isticati kako je Vladi Divljanu i njegovoj dolazećoj karijeri rad sa ovim sastavom predstavljao neku vrstu kreativne uvertire pred buduće događaje.
Glavni čovek benda bio je bubnjar, autor i pevač Kokan Popović, a u bendu su tada bili još : Zdenko Kolar, Dragana Milković,Bora Antić i Dragan Morgenštern. Divljan i Kolar su kasnije bili u Idolima, a njima se pridružio i Kokan nakon odsluženja vojnog rocka.

Puno godina kasnije Zvuk Ulice nastavlja sa radom, a koncert u beogradskom “Domu Omladine”, predstavljao je i uvertiru pred izlazak albuma, koji je sniman u “Digimedia” studiu tokom februara meseca 2018-e. Snimatelj je bio Boris Mladenović, a brojne starije kompozicije grupe koje su se našle na albumu produkcijski je “osavremenio” Koja (Disciplina Kičme).
Neke od kompozicija Zvuka Ulice sa albuma su tokom godina bivale poznate određenim krugovima, emitovane su i putem radio programa, kao što je slučaj sa izuzetno zanimljivom i ubedljivom pesmom – “Ponovo u Beogradu”, koja je dobila produžetak u nazivu  – “Ponovo u Beogradu ’18”.

Kao bonus na albumu se našao song “Amelija” snimljen davne 1979-e godine.
Zvuk Ulice  predvođen i danas Kokanom Popovićem su se predstavili kao sastav čiji songovi psihološki itekako uranjaju u ovdašnju nekadašnju novotalasnu priču, no ne može se reći kako nisu osavremenjeni, niti da današnja ekipa koja je u bendu nema svest da je ovo novo i drugačije vreme sa određenim novim postulatima i specifičnostima.

Pesme Zvuka Ulice su slušljive, pamtljive, vrlo fino aranžmanski upakovane i postavljene. Da li će sve to sa druge strane biti dovoljno da afirmacija Zvuka Ulice danas u jednom ovakvom kulturološkom okruženju bude ostvarljiva na željeni način, pokazaće naravno vreme. Mnoge stvari  nesumnjivo zavisiće  od obaveza aktera i njihove želje da sa ovom novom pričom, krenu u neizvesnu budućnost.

crorec.net