IGOR MAROJEVIĆ – “Da se ne zameri”

    
Share Button

IGOR MAROJEVIC..Da se ne zameri..CDCover actual(Metropolis Music) 2018.
CD/digital
Alter rock/post new wave/freestyle – SERBIA

Etablirani književnik i istaknuta javna ličnost Igor Marojević, nedavno je objavio album naziva ” Da se ne zameri”, čiji je izdavač “Metropolis Music”.

Inače u svojim po godinama mlađim danima, Marojević se već ogledao kao muzičar, predvodeći svojevremeno sastav naziva – Stvarno Kvarno.

Bend je delovao početkom 90-tih godina, objavili su 1991-e kasetno izdanje naziva ” Stvarno Kvarno l”, a ono po čemu je grupa bila pamćena i primećena je njihova verzija poznatog hita grupe Queen – “Another One Bites The Dust”, koji se u verziji Marojevićevog sastava zvao – “Radovan baca daske”. Pamtljivi naziv, efektna igra reči, tek “Radovan baca daske” je u ono vreme uspeo da se zavrti po ovdašnjim radio programa kao pesma koja je bar u jednom trenutku nadživela značaj benda čiji je vek trajanja ipak bio ograničen, odnosno kratkotrajan.

27 godina kasnije, Marojević ne zaboravlja na svoje muzičke korene i vrlo studiozno kreće ka realizaciji materijala, pri čijem snimanju, pravljenju aranžmana,   produkciji i finalnoj slici , je veliku pomoć  imao u ličnosti Milana Milosavljevića -Burde. U njegovom studiju”Burda” je i snimljen materijal.

“Da se ne zameri” kroz 10 priređenih songova,odslikava Marojevićeva razmišljanja, ironično-sarkastične asocijacije na našu i generalno balkansko-regionalnu svakodnevnicu, parodijsko poigravanje sa ovdašnjom prošlošću i tradicionalno-prihvaćenim stereotipima, uz dodatak autorovih ličnih tripova koji kompletnoj slici izdanja daju dodatni “šmek”. Naravno, pitanje je da li će se ovako postavljen koncept primiti kod jednog relevantnijeg broja potencijalnih konzumenata, ali čini se da je Marojević ispeo da svoje ideje izvuče na onaj način, na koji je želeo da budu “utisnute”. Da dodam, izuzetno saradnju imao je u ulozi pomenutog Burde, koji je psihološki adekvatno pronikao u Marojevićev um.

Što se same muzike tiče, ona je u drugom planu naspram tekstova, ali nikako je ne treba tretirati kao zasebnu celinu, koja je tu eto tako samo reda radi postavljena. Muzička forma je oslonjena na Marojevićev narativni pristup, a u dobroj meri ima povezujuće elemente koji vode do ovdašnjeg novog talasa, uz dodatak alter rock detalja, kao i vrlo “slobodno” postavljenih rešenja.

“Da se ne zameri” nije izdanje koje ulazi na prvu “loptu”, ali je takođe album u čiju originalnost nijednog trenutka ne treba sumnjati.

metropolismusic.rs