GORDI – “Fenix”

    
Share Button

(Croatia Records) 2024.
CD/digital
Rock/hard rock – SERBIA

Zlatko Manojlović je jedan od najistrajnijih i najdugovečnijih muzičara u regionu, istina već  godinama sa boravištem u Nemačkoj, čija karijera kontinuirano traje duže od pola veka. Jedan je od onih autora, gitarista i pevača, koji se ogledao u mnogim žanrovima, često eksperimentisao, svirao sa brojnim ovdašnjim i internacionalnim starovima, i iza sebe ostavio diskografiju koja je za svaki respekt.

 

 

Bez obzira koliko priznavali njegov rad, delovanje, uspehe, određene manje uspehe i manje intersantne delove karijere, tek Zlatko je jedan  od onih ličnosti koji se nikada ne predaje, konstantno se suočava sa novim izazovima, i zna kako se treba snaći kada su situacije povoljne ili kada su prilike manje izgledne  da se zada efektan udarac. No, njegova solo karijera, solo radovi, period sa grupom Dah, poslednjih godina blues karijera koju vodi pod svojim internacionalnim imenom Zed Mitchell, tek su delovi njegove dugogodišnje muzičke avanture i karijere.
Kao što je poznato, moram dodati najviše onim malo i  malo više starijim pratiocima dešavanja, Gordi su bili sastav kojeg je Zlatko predvodio i koji je imao 3 različite faze. Prvu progressive, kasnije onu koju možemo nazvati da je bila okrenuta više varijanti classic rocka sa dodacima ublaženijeg hard rocka, te treću kada su delovali kao trio i objavili dva heavy/power metal albuma.

 

 

Ovaj novi Gordi, možda više “liči” na pristup kojeg je Zlatko sa saradnicima imao u svojoj drugoj fazi, dakle u igri je više jedna varijanta kombinacije rocka i hard rocka, vrlo melodično postavljenog, produkcijski i aranžerski ubedljivo realizovanog, koji unutar pomenutih stilskih tendencija ide u korak sa sadašnjim trenutkom. Zlatko je i dalje ubedljiv pevač, rafiniran gitarista, čije iskustvo i na ovom izdanju jasno dolazi do izražaja. Na albumu su pored njega svirali i : Todor Manojlović, Berislav Bero Blažević, Dado Marinković, Marko Terlević. Na albumu se našlo 11 ujednačenih songova u pomenutom rock/hard rock maniru, a lično sam primetio, a verujem da će to  isto zaključiti i oni koji od ranije poznaju Manojlovićev opus, da na albumu ima puno sitnih pasaža, detalja, sviračkih dodataka, koji asociraju na neke muzički ranije periode, konkretno 70-te i 80-te, odnosno na periode kada je gitarista tada stvarao i autorski realizovao pesme .
Planirano je  da “Fenix” bar u Srbiji i regionu bude koncertno predstvljen što više, odnosno da Zlatka i ekipu vidi što je moguće veći broj publike u ovdašnjim mestima i  gradovima. Zlatko je i dalje neumoran, ma šta mislili o njemu i njegovom legacy-ju, i kada ga vidite kako izgleda posle svih ovih godina, postaje vam jasno da nikako ne namerava da se  muzički “skrasi”, ili da ne krene na put ka novim izazovima.

 

crorec.net

 

facebook.com/grupagordi