TIJAN – “Pustinja crnog peska”

   1
Share Button

(Self-released) 2023.
CD/digital
Melodic rock/melodic hard rock – SERBIA

Tokom perioda od 6 godina, pevač, gitarista i autor Tijan Popović uspeo je da snimi, realizuje i objavi tri albuma . Aktuelni nosi naziv “Pustinja crnog peska”, i ono što se da čuti putem deset priređenih pesama je da ovaj autor ne odstupa od svojih ideja, načina tretiranja pesama, te samog izvođačkog pristupa.
Tijan Popović je osoba koja je izražajno okrenuta tendencijama melodic rocka/melodic hard rocka, i kada govorimo o pomenutim žanrovskim formama, on ih doživljava, izvodi i interpretira na neki svoj način. Gotovo uvek u saradnji sa Srđanom Brankovićem, producentom materijala, koji je snimljen u njegovom dobro poznatom studiu “Paradox” u Smederevu. Srđan Branković je inače svirao solo gitaru i bas, a bubnjarsku pomoć, Tijan je imao u Marku Milojeviću, koji je na sebe preuzeo tu odgovornu ulogu.

 

 

Tijanove pesme su uglavnom emotivnog karaktera, bez obzira da li je reč  o žensko – muškim odnosima, ili temama koje ga zaokupljaju i izlaze iz od malo pre pomenutih relacija/okvira. Na albumu se kao bonus song nalazi pesma Jadranke Stojaković – “Što te nema”, koja se u engleskoj verziji  zove “Where Are You” i zatvara album. Materijal je inače nastao još 2020-e godine, a u studiju je snimljen tokom 2022-e. Tijan se na koliko je to više moguće savremen način suočava sa postulatima melodic rock/hard rocka, ali njegove pesme nemaju toliko izraženu klasičnu hitičnost, recimo priređenu kroz npr. pamtljive refrene, ali poseduju jedan složeniji aranžmanski iskorak, kroz kojeg se prepliću tkzv. bučno-harmonični “gitarski tepisi”, a sve je to vođeno ubedljivim Tijanovim vokalom.
Sva tri do sada realizovana albuma ovog pevača, gitariste i autora sa stilski vrlo slična, i Tijan ne odstupa od svojih od početka priređenih ideja i muzičkih stavova. Svi oni  čiji muzički ukus je blizak pomenutim žanrovskim postulatima, naći će u Tijanovim songovima nešto što ih može zanimati i zaintersovati. Inače, obratite pažnju na završnu kompoziciju, obradu Jadrankine pesme, “Što te nema”, Tijanova verzija donela je nešto novo, jednako emotivno, rekao bih čak sa dozom lične iskrenosti, i kao takva, sigurno predstavlja jednu od numera – favorita sa ovog albuma.

 

 

facebook.com/tiki.pop