Vampiri u “Zappa Bazi”…Beograd..10.12.2023!

   2
Share Button

Beogradski revival sastav čiji koreni i počeci delovanja dosežu do sada već davnih 90-tih godina, u nedelju 10.12. 2023. održao je “live” nastup pred fino popunjenom salom prostora “Zappa Baze”, mesta koji je tokom kratkog vremenskog perioda polako preuzelo primat što se tiče broja održanih i realizovanih koncerata domaćih i stranih sastava i izvođaća u glavnom gradu. Dakle, poslednje sada skoro već dve godine,  “Zappa Baza” je kako beograđani vole da kažu “in mesto”, a Vampiri su održali rekao bih pravu  “zadocnelu” koncertnu promociju prošlogodišnjeg comeback izdanja, naziva “Letimo”.

 

Era i ekipa su tokom nešto vremenski dužeg od dvosatnog nastupa, u velikoj meri promovisali i “uživo” predstavili numere sa pomenutog poslednjeg izdanja, ali publika je mogla čuti i brojne druge njihove songove  sa kojima je ovdašnja javnost jako dobro upoznata, mnogi od njih bili su hitovi, a više puta sam isticao, kako je Vampirima i njihovoj isprekidanoj karijeri uvek nedostajalo nešto što bi njihovo delovanje činilo uspešnijim, plodonosnijim, pa recimo i komercijalnijim, ma šta to u današnjem okruženju i novonastalim sistemima vrednosti ( nevrednosti ) značilo. Za pohvalu je da je u publici iako po očekivanju bilo više predstavnica lepšeg pola, njihov broj je naročito bio impresivan što se godišta tiče, jer bilo je primetno puno dvadesetogodišnjakinja i tridesetogodišnjakinja, što znači ipak nova publika, koja je pored onih starijih pristalica muzike iza koje Vampiri stoje, činila, da atmosfera tokom njihovog nastupa bude prijatna, a sam koncert održan uz dodatke pozitivnih vibracija.

 

 

 

Naravno, Vampiri nisu koncertno neki toliko sviračko-izvođački perfekcionistički  sastav, njihova vokalno-sviračka dimenzija poseduje spontanost, neku tipičnu njihovu spontanost, u kojoj su i greške kao takve, kada se odsviraju obično zvučale simpatično, i manje bitno ako posmatramo kroz prizmu neke krajnje dobijene slike, kako to sve izgleda i kako se “čuje” u susretu sa publikom.

 

 

 

Vampiri iako su često bivali  prinuđeni da menjaju postavu, mada su tu uvek uglavnom ljudi iz istog ili sličnog muzičkog i životnog okruženja, da ne kažem ista ekipa, tokom vremena ne menjaju svoju izražajnu postavku i psihologiju. Era i ekipa “guraju” dalje, uvek naravno može bolje, može i gore, ali večeras je bilo što se samog muziciranja tiče upravo onako kako je i bilo očekivano, pretpostavljam kod većeg dela slušalačko-gledalačkog auditorijuma.

 

Fotografije : Nenad Bošković

 

facebook.com/VampiriOfficial/?locale=sr_RS