HRVOJE ŠENJUG & THE BYPASSERS – “The Cycle Continues”

   1
Share Button

(Croatia Records) 2023.
CD/digital
Fusion/crossover – CROATIA

Pre nekoliko meseci “Croatia Records” je objavila album Hrvoja Šenjuga & The Bypassersa, do sada van lokalno/gradskih i onih informisanih krugova, uglavnom sasvim nepoznatog akta. Reč je o triu, kojeg čine akademski muzičari, a prevodi ih glavni autor i gitarista Hrvoje Šenjug.

Njihov album “The Cycle Continues” je izdanje na kojem se našlo 7 instrumentalnih songova, koje pokazuju visoki stepen izvođačkog obrazovanja, sviračkog znanja i aranžmanske autentičnosti ovog tria, u kojem su još basista/kontrabasista Jura Herceg i bubnjar/vibrafonista Renato Palatinuš.

Album je snimljen tokom 2022-e u “Sundays Studios”, Sveta Nedelja.
Osnova izvođačkog koncepta hrvatskog tria bazirana je na jazzu, i to onom koji je najpribližniji nekoj šire posmatrano fusion varijanti, sa puno različitih sviračkih upadica, koje ne koindiciraju sa pomenutim džezom kao bazičnom varijantom. Drugi segment njihovog izvođačkog intersovanja oslanja se na progressive tragove, kako one starije, tako i savremenije škole, i činjenica je da uz prikazane vrlo fluidne aranžmane, slušaocima je na uvid distribuiran jedan pravi crossover, koji je uz to vrlo koloritan, intenzivan, takođe i slušljiv, ma kakve asocijacije ili afinitete imate ili ne prema instrumentalnoj muzici.

Gospodin Šenjug, takođe svoje gitarsko sviračko izvođenje jednim delom apstrahuje “kroz poglede” gitarskih heroja a la Satriani, ali pomenuta prisutna stavka, ne predstavlja sigurno i najvažniji segment njegovog izvođačkog znanja i prikazanog senzibiliteta. Album  deluje kao skladna celina, a vidljivo prisustvo savremenih/modernih tendencija dobrim delom su i zasluga: snimatelja Svena Pavlovića, te Marina Kereša koji je bio zadužen za miks i mastering.
Potražite snimke hrvatskog tria, verujem ako ste pristalica ovakve varijante instrumentalne žanrovske forme, nećete biti razočarani muzikom sa kojom se sastav na svom debiju predstavio.

facebook.com/hrvojesenjugofficial

crorec.net