PRAVILA IGRE – “Usne od šećera”

    
Share Button

(Croatia Records/Gema Produkcija) 2023.
CD/digital
Pop – CROATIA

O sastavu Pravila Igre se u Srbiji veoma malo zna, iako u Hrvatskoj karijera ove ekipe je prilično primećena i čini se vrlo smišljeno vođena. Ne znam kakva je situacija sa statusom sastava stacioniranog u Zagrebu u ostatku Ex-Yu teritorija, ali činjenica je da za sada bar u nekakvom medijskom, a deluje u ovakvim uslovima i komercijalnom smislu, stvari po ovaj kvartet pretpostavljam, kreću se u željenom pravcu.

 

 

Do sada su zajedno sa aktuelnim objavili 3 albumska izdanja, održavaju posećene koncerte, a lepši pol je izgleda prilično zaintersovan za momke iz benda.
“Usne od šećera” album sa 10 pesama je izdanje koje otprilike pokazuje na koji način sastav postavlja, realizuje i “utiskuje” muziku, koja  je izraženog pop karaktera, može se dodati da je to takođe jedna od varijanti Euro pop pristupa, koja je na određenim mestima poprimila dodatke ublaženih melodic rock elemenata, a jedna od numera poseduje i tragove “revival ” sounda i sličnog plesnog “obljeska” . Autori muzike i tekstova su Miro i Sonja Buljan, članovi sastava su kao aranžeri potpisani na 4 numere, a na nekima su koaranžeri, dok produkciju potpisuju : pomenuti Miro Buljan, Ivan Zečić, Antonio David Perina, te neizostavni i renomirani Nikša Bratoš. U tehničkom smislu ovde je sve urađeno da bude pristupačno što je moguće široj, ali generacijski novijoj slušalačkoj populaciji, kao i recimo tinejdžerima i adolescentima/adolescentkinjama, kojima sama muzika ne mora da predstavlja glavni izbor njihovog sveopšteg ukusa. Reč je o nekoj vrsti projekta, a takvih sličnih ponajviše je tokom proteklih dekada upravio i bilo u Hrvatskoj i ona je prednjačila u poređenju sa drugim regionalnim tada republikama, a sada državama.

 

 

Pravila Igre izvodi slušljive i uhu prijemčive pesme, nema koketiranja sa nazovimo to nekakvim balkanskim i etno idiomima, ali nema ni neke preterane euforičnosti, iako je puno toga urađeno ne samo od onih koji su uključeni u kompletnu priču, već i od strane članova grupe, koji su verujem dali sve od sebe, da na kraju uspeh ne izostane. On sasvim sigurno u samoj Hrvatskoj postoji u određenoj, verovatno i većoj meri nego što se iz ovdašnje perspektive čini, a da li će tako i ostati, stagnirati, ili će se proširiti, saznaćemo pre ili kasnije.

 

pravilaigre.hr

 

webshop.crorec.hr