DRAGO DIKLIĆ & DRAŽEN BOIĆ – “Two Of A Kind”

   1
Share Button

(Croatia Records/Alta Music) 2022.
CD/digital
Vocal jazz/jazz – CROATIA

Tokom septembra meseca prošle 2022-e godine, “Croatia Records”/”Alta Music” kroz svoj katalog iznedrila je jedno iznimno intersantno, dokumentaristički i istorijski vredno, a ništa manje diskografski potrebno izdanje, album dvojice doajena Drage Diklića i Dražena Boića, naziva “Two Of A Kind”.

 

 

Inače ovaj tandem za one mlađe, kao i slabije informisane,  je od kraja 50-tih, pa tokom 60-tih i 70-tih, ali i 80-tih godina odvojeno i zajedno muzicirao po klubovima Zapadne Evrope, takođe i u bivšem Sovjetskom Savezu. Dražen Boić je godinama predvodio takođe svoj trio, muzicirao sa brojnim akterima, a 2013-e je u svojoj 82-oj godini preminuo. Posthumno je dobio nagradu “Porin” za svoj muzičko-kreativni doprinos. Gospodin Drago Diklić je sigurno jedan od najvažnijih stvaraoca i kompozitora tkzv. hrvatske kontinentalne škole šansone, njegov autorski opus dodirivao je i druge muzičke segmente, a poznat je i njegov  doprinos ukupnoj slici hrvatskog jazza. Takođe je cenjen i kao saxofonista i veliki zaljubljenik u tradicionalne jazz forme. Njegova dugogodišnja aktivnost sigurno zavređuje posebne osvrte i analitički pristup karijere, kojeg ćemo ostaviti za neki drugi put. Ovo albumsko izdanje nastalo je kao neka vrsta spontanog druženja jedne post novogodišnje noći, kada su dva prijatelja krenula u neku vrstu opuštenog zajedničkog izvođačkog dijaloga, i mislim da je to ovom prilikom bolji termin, nego npr. seshna, gde su se zajedno “prošetali” svetom evergreen jazz standarda, klasika, te generalno evergreen kompozicija, kao i melodija koje su u jednom istorijskom  periodu uticale na ukuse ondašnjih slušaoca i generacija. Naravno, njihov kvalitet nije ništa manji danas posle toliko godina, samo što se kao što to uvek biva, muzički ukusi novijih pokolenja menjaju.
Materijal je sniman u stanu zajedničkog prijatelja i muzičara Marijana Brace Makara, koji je dvadesetak izvedenih numera snimio na svom tek novom nabavljenom “Revoxu”, koji je u ono vreme imao određena tehnološka preimućstva.
Pesme koje su se našle na izdanju, a ima ih ukupno 16, remasterizovane su, i jedan “slučajni” dokument vremena je pred očima i ušima javnosti, dostupan kako digitalno, tako i formatu CD-a. Relaksirana, ali izuzetno prijatna i dodao bih emotivna atmosfera, koju su kreirali Diklić i Boić, potvrdila je  izvođačke i umetničke kvalitete, takođe i ondašnje veliko iskustvo aktera, kao i poznavanje repertoara kojeg su izvodili. Mnoge pesme dobile su na drugačijoj aranžmanskoj formi,  i tu zasluge imaju svako na svoj način i Boić i Diklić. Slušaocima bih preporučio inspirativne verzije songova kao što su : “My Funny Valentine”, “A Foggy Day In London Town”, “I’ve Got You Under My Skin”, kao i Diklićev classic “Još samo večeras”.
Ovo je izdanje koji se sluša u jednom “trenu”, ali gde bi ste morali biti ipak posebno emotivno i  intimno pripremjeni. Album za muzičke sladokusce, stare šmekere, džentlmene kojih više nema, i da ne izostavim ljubitelje pravih vrednosti unutar vocal jazz tendencija.

 

crorec.net