ORVEL 69 – “Pepeo i prah”

    
Share Button

(RFAcoustics) 2022.
CD/digital
Hard rock – SERBIA

Beogradski sastav Orvel 69 krajem 2022-e objavio je svoj debitantski full-length, naziva “Pepeo i prah”, na kojem se našlo 11 pesama. Pre samog izdanja imao sam prilike da čujem sastav u njihovoj tkzv. demo fazi, a ovaj kvartet sačinjen je od muzičara koji svoj posao znaju da rade i imali su pređašnjeg iskustva. U međuvremenu, basista sastava Ivan Stanković, krenuo je sa obavljanjem sviračkih dužnosti u Ribljoj Čorbi, kao zamena za tragično preminulog Mišu Aleksića.
Sigurno da će Stankovićeva nova dužnost i uloga uticati na aktivnosti grupe, no do svog debi izdanja, Orvel 69 su došli postupno, uz prethodno veliko zalaganje, koncipiranje ideja, usavršavanje u sviračko-izražajnom smislu, i sticanju sigurnosti muziciranjem po beogradskim klupskim prostorima, najviše u popularnom “Atomu”.

 

 

Beogradski kvartet pripada takođe grupi uslovno rečeno novijih ovdašnjih bendova, koji su žanrovski okrenuti tendencijama hard rocka. Pevaju na maternjem jeziku, ali produkcijski i svirački njihov hard rock je moderan, i nije okrenut ka nekim ovdašnjim uticajima starijih sastava koji su delovali u prošlom vremenu. To je u svakom slučaju dobro i pokazuje da su unutar žanra pronašli neki svoj put. Sad, drugo je pitanje koliko će njihovo delovanje biti u ovakvim ovdašnjim okolnostima po njih uspešno i da li će njihova izvođačka poruka uspeti da stigne do onih kojima je namenjena, odnosno do što većeg broja potencijalnih slušalačkih konzumenata.

 

 

Još jdnom ću istaći odličan produkcijski rad, mudro tretiranje aranžmana i vidljivu vokalnu melodičnost koja prati snažnu pozadinsku svirku, iz koje “izlaze” oštri ali precizni rifovi. Tekstualna priča odgovara očekivanim žanrovskim prohtevima, mogla je biti malo izvučena iz uobičajenih klišeiziranih egzibicija, ali sve u svemu , Orvel 69 sa svojim debitantskim albumom na kraju ovog dela priče, imaju razloga za zadovoljstvo. Svoj posao su uradili profesionalno, drugo je pitanje koliko će uspeti da  rad i valoriziraju na ovaj ili onaj način.

 

facebook.com/6orvel9/?locale=sr_RS