VUKAŠIN BAKIĆ AVET – “Mrak nad mračnima večno nek bude”

    
Share Button

(PGP RTS) 2022.
CD/digital
Jazz – SERBIA

 

Aranđelovčanin, rođen u Bijelom Polju, Vukašin Bakić Avet, tokom druge polovine 2022-e godine objavio je album naziva “Mrak nad mračnima večno nek bude”. On je inače master diplomirani jazz bubnjar, koji je tokom pređašnjeg toka karijere sarađivao sa brojnim muzičarima, koji su dolazili iz različitih sredina, i muzički se oslanjali na različite žanrovske forme.

 

 

Njegov album, koji u medijsko-promotivnom smislu uglavnom do sada nije u dovoljnoj meri uspeo da zaživi, takođe je jedno od izdanja koje je pomogao “Sokoj”. Učešće na albumu imala je i poveća grupa iskusnih profesionalaca i etabliranih muzičara, koji su pomogli da Bakićeve ideje  svojim anagažovanjem  budu “utisnute”, pretpostavljam na autorov željeni način.Učešće na albumu imao je i književnik Omer Petojević , u ovom slučaju narator, koji je u numeri “Jabuka” interpretirao stihove iz “Gorskog vijenca”,Petra ll Petrovića Njegoša. Album je sniman u aranđelovačkom studiu “Vrbica” tokom 2021-e i 2022-e godine, a uloge producenta na sebe su preuzeli : Boris Stojanović, Stefan Pavlović, Vukašin Bakić i Veselin Garo Bakić.
Ovo je jedno od onih izdanja kroz kojeg sama izvođačka atmosferičnost, istančan i intuitivni osećaj za međusobnu sviračku komunikaciju aktera ima preovlađajuću ulogu, dok izvođački deo kroz pristup  samom materijalu provlači razne varijante jazza, od fusion, ambiental, preko etno iskoraka. Sviračka edukovanost muzičara, preciznost u sprovođenju Bakićevih ideja, slušaocu omogućava da se lakše “suoči” sa ovde postavljenim temama i idejama.
Muzika sa albuma zavređuje češće preslušavanja, ali i otkriva  snažne adute  glavne ličnosti, pomenutog Vukašina Bakića Aveta, koji je uz ekipu saradnika potvrdio da gotovo je sigurno na ovome što je pokazao na aktuelnom ostvarenju neće stati, već nastaviti u pravcu koji će otkriti i druge njegove muzičko/autorsko-izvođačke potencijale i kvalitete.

 

rts.rs/page/rts/sr/pgp.html