TRAGOVI – “Na staroj adresi”

    
Share Button

(Croatia Records) 2022.
CD/digital
Pop – CROATIA

Tokom prošle godine “Croatia Records” je objavila album sastava Tragovi, naziva “Na staroj adresi”. Par godina ranije grupa je singlovima postepeno najvljivala i upoznavala publiku sa muzikom koju izvode, i sa kojom bi auditorijumu mogli biti kao akt prepoznatljivi.

 

 

Njihov album je urađen kao neka vrsta u autorskom i realizatorskom smislu potencijalno komercijalnog projekta, a grupa je u kreiranju i realizaciji kompozicija, kao i u drugim detaljima imala veliku pomoć od sledećih ličnosti :Denisu Dumančiću iz Letećeg odreda, zatim Sergeju Ćetkoviću, Fayi, Nenadu Ninčeviću, Branimiru Mihaljeviću, Antoniji Šoli, Igoru Ivanoviću, Marku Milatoviću i Vladanu Popoviću. Posebno je uloga Denisa Dumančića ovde izuzetno istaknuta, i njegova asistencija i uloga prisutna kroz songove i generalno kroz “izgled” albuma je nemerljiv.
Na albumu se našlo 10 songova, među kojima i jedna navijačka. Pesme su vrlo pevljive , melodične , slušljive, veći deo same muzike asocira na pop koji se  izvodio tokom 80-tih godina prošlog veka u Ex-Yu, dok je sa druge strane pokušano da se pronađe balans između savremenijih pop tendencija i ovdašnje estradizovane pop priče, gotovo je sigurno u cilju potencijalno izraženije i vidljivije uspešnosti, kao i komercijalnosti. No, čini se da ovo i ovakvo vreme, nije i period života svih nas u kojem su kompromisi bilo kakve vrste značajniji,  nego što je to ranijih godina bio slučaj. Konkurencija je velika, uslovi otežani, a za bilo kakve kalkulacije tipa da li će stvari krenuti u ovom ili onom pravcu, nije više kao nekad pogodna i povoljna situacija. U tom smislu izražena melodičnost, pitkost songova, vidljiva tehnička rafiniranost, ne garantuju i samim tim željenu uspešnost i očekivanu prihvaćenost. Uostalom, vreme će dati odgovore, ovoga puta u njihovom slučaju brže nego što možda oni sami, kao i tim oko njih očekuju.

 

 

crorec.net