DUŠAN PETROVIĆ – “From April To December”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2022.
CD/digital
Jazz/fusion/funk/modern jazz – SERBIA

Pianistu, kompozitora , muzičkog pedagoga Dušana Petrovića poznajem već dugi niz godina, i znam kolika je njegova posvećenost umetnosti kojom se bavi velika i krajnje iskrena. To isto važi i za njegovo ogromno znanje, koje mlađim, budućim izvođačima, instrumentalistima prenosi kroz svoja predavanja.
Upoznao sam ga još iz vremena kada je radio na svom projektu, iz kojeg je nastao sastav Asfalt, više okrenut nekakvoj da kažem ozbiljnijoj varijanti popa, i sa kojim je objavio jedan album naziva “Za laku noć”, čiji je tada izdavač bio “PGP RTB”.

 

 

Dušan je pre svega muzičar koji pored poznavanja klavijaturnih instrumenata se izuzetno dobro snalazi u pravljenju/kreiranju, aranžmana, produkcijskim poslovima i drugim tehničkim dodacima, neophodnim da na kraju jedna zamišljena muzička slika dobije željenu formu i oblik.
Pri realizaciji njegovog prvog solo albuma “From April To December”, učestvovao je veliki broj što vrlo etabliranih, što onih manje afirmisanih aktera, najviše iz sveta ovdašnje jazz priče. Na kraju kroz 9 instrumentalnih kompozicija, preko kojih je jasno vidljivo da su u glavi glavne osobe stvarane i izsviravane duži vremenski period, “iznedrena” je kompleksna muzička forma, kroz koju se provlače elementi modern jazza/fusiona, funka, klasičnijih jazz varijanti, pri čemu ritmičnost preslikava tokove urbanog života recimo u nekom milionskom gradu, kao što su : New York, Chicago, naravno Beograd, ali nijednog trenutka uz povremeno “citiranje ” uzora koji se kreću od “Crusadersa preko George Duke-a, Lyle Maysa, instrumentalne varijante Stelly Dan-a,  ne umanjuje Dušanovo originalno viđenje i doživljavnje tendencija koje danas uranjaju kroz jazz kao žanr.

 

 

Njegove instrumentalne kompozicije imaju priču, doživljenu filmsku scenografičnost, lirsku koloritnost i dva najneizostavnija elementa, a to su emotivnost i energičnost. Izuzetno muziciranje aktera doprinosi lakšem prihvatanju izvođačkih kreacija, i kod one publike koja bazično  možda i nije toliko naklonjena ponuđenim rešenjima i stilskim postavkama.
“From April  To December” je album koji potvrđuje visoku izvođačku sofisticiranost Dušana Petrovića, veliku naslušanost i veliko znanje iz oblasti kojim(a) se bavi. Pred sobom imamo album, koji iako je prvi solistički u njegovoj karijeri, ujedno je i izdanje koje adekvatno i realistično  otkriva autorsku ličnost ovog umetnika.

 

multimedia-music.com

facebook.com/dusan.petrovic.9889