CLOUD BUZZ – “Stepping Forward”

    
Share Button

(Croatia Records) 2022.
CD/digital
Jazz/funk/fusion – CROATIA

Poslednjih par sezona prisustvujemo konstantnom usponu i napretku kako hrvatske tako i srpske jazz scene, aktera koji dolaze iz pomenutih sredina, kao i mnoštvom veoma zanimljivih realizovanih albumskih ostvarenja, koja potvrđuju da se stvari kreću, pa rekao bih čak u pomalo iznenađujuće dobrom pravcu.
Basista Aleksandar Vešić, koji je nekada radio i sa sastavom Sikter Ego, oko sebe je okupio ekipu vrsnih instrumentalista, bend je nazvan imenom Cloud Buzz tako da je u igri oktet, kojeg pored njega čine : Petar Ćulibrk, Igor Vugrek, Oliver Potočnik, Lovro Šicel, , Gordan Perši, Marko Prepelić i Petar Prepelić.

 

 

Ova ekipa sličnomišljenika uz autorsko i aranžmansko vođstvo Aleksandra Vešića, kreirala  je 10 instrumentalnih songova, koje potvrđuju visoko izvođačko i sviračko znanje aktera, kao i poznavanje oblasti i tema kojima se bave. Ono što su ponudili na uvid slušalačkoj javnosti, predstavlja kombinaciju jazz/funka, ili funk/jazza, sa dodacima fusion elemenata. Duvačka sekcija i vrlo mudro postavljeni aranžmani, uz snažnu ritmičku podršku, karakteristika su ovde prezentiranog materijala. Ne mogu se oteti utisku, da u samom nuzičkom  pristupu aktera ovog izdanja, nije bio prisutan uticaj ovdašnjih džezističkih 70-tih godina, i neka vrsta reminisencija na takvo vreme. Ipak, ovo može biti samao malo izraženije moje mišljenje, sve vreme dok slušate “Stepping Forward”, jasno vam je da pred sobom imate ekipu koja jako dobro obavlja svoje zadatke. Izvođačke deonice, duvačke fraze, ritam koji sve vreme čini da “lakše” prihvatite ponuđene instrumentale, sve je to skladno postavljeno, pri čemu svežina prisutnih numera, kao i izvođačka koherentnost aktera, čine da sve stvari funkcionišu maksimalno ubedljivo od početka do kraja.
Cloud Buzz su sa ” Stepping Forward” albumom ponudili jednako ubedljivo koliko i vrlo slušljivo izdanje, prihvatljivo kako  za jazz sladokusce, tako i one mlađe followere kojima je bliža funk forma.

 

crorec.net