YUNGBLUD – “Yungblud”

    
Share Button

(Locomotion/Geffen/Universal Music Serbia) 2022.
CD/LP/digital
Rock – UK

Dominic Richard Harrison, u artističkom internacionalnom svetu poznat kao Yungblud, nedavno je objavio svoje treći po redu full-length. Vredi takođe istaći da su u njegovoj diskografiji prisutna još 2 EP izdanja, a sve je to nekako proteklo kroz nepunih pet godina delovanja.

 

 

 

Nema sumnje da je u nekoj od koncepcija kreiranja karijere Yungbluda, planirano da bi on trebao biti savremen predstavnik, novijih /modernih generacija, koje traže  i istražuju svoja muzička intersovanja, kroz takođe svoja viđenja nekakve njima prihvatljive  rock kulture.
Yungblud  je u tom smislu mogao postati intersanta figura za praćenje, potencijalno analiziranje, a njegova prisutnost ne samo na društvenim mrežama je vidljivo organizovano  postavljena i “poturena”.  Njegova nazovimo to “verbalna iskrenost”, tvrdi da je nekoliko puta pokušao da se ubije zbog nezadovoljavajuće realizovanih/održanih koncertnih nastupa, kao i sam rečnik ali i stailing, upućuju njegovu usmerenost ka obraćanju prevashodno novim generacijama.
E sad,  muzika, vokalno/stilski iskorak i muzička postavka, iako on sam lično navodi neke druge uzore, ponajviše podseća na prvi deo solo karijere Billy Idola, donekle tu ima i malo “razvučenijeg ” Marilyn Mansona, ali to su najizraženiji uticaji koji su vidljivi iz “helikoptera”. Yungblud je prilično ubedljiv u interpretacijama, unosi i puno energetski ulaže u sam način tretiranje songova, i to je osobina koju treba svakako ceniti. Sama muzika na kraju balade, je pod vidljivim uticajima 90-tih godina, savremen imidž sa druge ne može u velikoj meri da eliminiše izražajne uplive iz pomenute dekade, mada je produkcija maksimalno osavremenjena. Moram istaći da se jedna numera sa albuma, a zove se “Sex Not Violence”,  po kvalitetu izdvaja od ostalih, prilično je himnična sa  i u samom naslovu jasno izraženim stavom, i naročito pogodna za učestvovanje publike tokom i za vreme  interpretiranja na koncertima. Zapamtite i posebno obratite pažnju na pomenutu numeru.
Treći solo album Yungbluda nije neko izdanje koje se odlikuje posebnim kvalitetima, primetno je da su brojne stvari u tehničko/koncepcijskom planu kreiranja karijere britanskog muzičara urađene na silu. Naravno prostora za popravni uvek ima, a koliko će Yungblud biti intersantan, prevashodno generacijski potencijalnim fanovima kojima se obraća, kao i uvek pokazaće dani koji su pred nama.

 

English in brief :
His third album basically does not represent the expected step forward, for many who expected it. The very synthetic sound, which is associated with the period of the 90’s, despite the singer’s convincing interpretation, brings practically nothing inspiring, or even modern, although the term “modern”, in this case is an element that is very important for a British musician. In the end, I have to highlight the quality of the composition “Sex Not Violence”, which stands out from the rest of the material, and it is one of those songs that gets its real “weight” and value at concert performances.

 

 

yungbludofficial.com

 

 

universalmusic.rs