Polarne ptice – “Polarne ptice”

   1
Share Button

(Self-released) 2022.
Digital
Electronic/dark wave/dream pop/experimental – CROATIA

Iz Rijeke dolazi duo-tandem kojeg čine : pevač Vedran Burul i klavijaturista, synth performer, osoba zadužena za guitar loopove i generalno instrumentalnu interpretaciju – Srđan Galić.  Na dve numere sa njihovog izdanja istoimenog naziva, na kojem se našlo 8 songova, kao izvođač na klarinetu pojavljuje se Josip Visković.

 

 

Polarne ptice su predstavili svoje ideje koje na prilično autohton i u dovoljnoj meri experimentalan način, promovišu njihovo viđenje electro varijanti, kroz koje se prepliću darkwave u većoj i dream pop elementi u manjoj meri. Njihov zvuk, kao i sam način tretiranja vokalnih deonica nikako nije anahron, ili oslonjen na retro pristup, više da pomenem još jednom , experimentalna dimenzija ima prednost ako sagledamo sve one izazove koji nas vode ka muzici i postavljenim idejama. Sama motorika songova i priređenih sviračkih zahvata prilično je ritmički jednosmerna, ili vredi dodati da slična atmosferičnost materijala karakteriše album u celosti. Sound Polarnih ptica nije tako lako prihvatiti na “prvu loptu”, već zavređuje i ne mali stepen želje za analitikom, kao i slušanjem “između redova”.

 

 

Album je sniman u  “Studiu Gis” i  “Studio Pehlin”,  u Rijeci tokom aprila i maja 2022-e.  Za mix je bio zadužen Hrvoje Nikšić, “Kramasonik” studio Zagreb, a za mastering Joe Talia, Melbourne.
U poslednjih nekoliko godina svedoci smo pojave velikog broja sastava/artista, koji sučeljavaju svoje ideje kroz electro formu.Polarne ptice to rade na svoj način, i dodao bih da su uneli puno toga autohtonog, izbegavajući žanrovske zamke i stilske klišeje. Album je dostupan putem njihove “Bandcamp” strane, i preporučio bih vam da poslušate na koji način Polarne ptice autorsko/muzički razmišljaju.

polarneptice.bandcamp.com/releases