FRANCIS K.A. – “Nežnost retka je”

    
Share Button

(Self-released) 2022.
EP/digital
Electronic /post new wave/ dream pop – SERBIA

Beogradski akt Francis K.A. novija je pojava na ovdašnjem muzičkom nebu. Nedavno su objavili debitantski EP sa pet pesama, naziva “Nežnost retka je”, koji se može čuti i skinuti sa njihove “Bandcamp” strane.Snimanje materijala započeto je decembra 2021-e, a završeno juna meseca 2022-e.

 

 

Muziku i tekstove su radili Tamara  Jeličić i Miloš Mihajlović. Na albumu je učestvovao i Petar Blagojević, a produkciju je redio Vitomir Milićević.
Kako Miloš i Tamara kažu, “Francis K.A. je bend čiji je cilj da vas natera da razmišljate o dugi”.

 

 

 

Sama priređena muzika koju prati liričan i emotivan ženski vokal kreće se u pravcu electronic/dream popa , ali bi dodao sa velikim uticajem ovdašnjih post novotalasnih tendencija i postulata, i takođe primerenim prisustvom nasleđa koje su donele 80-te godine. Na kraju,  ovde priređene pesme zvuče intersantno, prilično neklasično ili nestandardno za današnje vreme, ali je vidljiv snažni idejno/kreativni trud, da materijal “izgleda” onako kako su Tamara i Miloš zamislili. Preslušavajući  njihov EP i pet pesama, više su me podsetili na ovdašnje novotalasne sastave koji su u ono vreme koketirali sa elektronikom, nego na grupe, nazovimo to pridošle ” iz sadašnjeg vremena”. To naravno u njihovom slučaju ne treba tretirati nikako kao manu, više kao vrlo neobičnu, ali intersantnu pojavu, koja može a i ne mora da potvrdi da su akteri naslušani muzike iz  pomenutog ranijeg perioda.
“Nežnost retka je”, predstavlja dobru startnu osnovu za Fracis K.A. i moja je preporuka da preslušate njihov materijal.

 

franciska1.bandcamp.com/album/ne-nost-retka-je