DAVORIN BEŠVIR – “Sačuvaj nas bože kuge i alata” (Aforizmi protiv stresa)

    
Share Button

(Beoštampa) 2022.
Knjiga aforizama… 94 strane

Davorin Bešvir je živa legenda malog slovenačkog gradića Ormoža, basista sastava Pridigarji,  ska/punk/fusion benda, koji je tokom proteklih godina i dekada više puta nastupao u Srbiji, takođe jedan od pionira slovenačkog punka, važan šraf grupe Gnile Duše, ali takođe i osoba koja se pored životnih i muzičkih poslova, u slobodno vreme bavi pisanjem aforizama.

 

 

U samoj Sloveniji je do sada objavio  dve knjige aforizama, a ova o kojoj ja sada pišem, predstavlja kompilaciju tekstova iz te dve knjige, prevedenih na srpski jezik i napisane ćiriličnim pismom. Kada je bal neka se ide do kraja. Lično sam imao priliku i zadovoljstvo da o Davorinu i njegovom dosadašnjem muzičkom delovanju prisutnom auditorijumu na promociji u beogradskom “Klubu književnika” kažem koju reč.   Knjigu je tokom letnjih meseci ove 2022-e godine za srpsko tržište objavila “Beoštampa”, a kroz brojne aforističke priče/autorove tekstualne slike, asocijacije, razmišljanja, možemo ući u bogati svet Davorina Bešvira, osobe uz koju vam  je druženje  uvek zanimljivo.

 

 

 

“Sačuvaj nas bože kuge i alata” (Aforizmi protiv stresa), sadrži brojne autorove priče, suočavanja razmišljanja, koje dosežu kako u svet socijalnog  okruženja, takođe i onog, blago politizovanog, ništa manje komunikacijski zabavnog, visprenog, vickastog, ali nikako  nezanimljivog  ili nedovoljno autentičnog. Bešvir je izgradio sopstveni stil, gde ne štedi kako poznate/javne ličnosti, tako i lokalne anonimuse, ali i “reaguje”  na teme poznate iz istorijskog nasleđa, najčešće onakvog nasleđa iza kojeg stoje određene predrasude, stereotipi ili “sveopšte” prihvaćene činjenice/stavovi.

 

 

Davorin Bešvir i njegovi aforizmi, tako su došli i do srpskog potencijalnog konzumenta/čitaoca, a već kada Pridigarji ne sviraju, Bešvir je tu da nas svojim pričama zabavi i napuni dodatnim baterijama.

 

Foto credit : Špela Jambriško

 

facebook.com/davorin.besvir