NULA – “So zemlje”

    
Share Button

(Via Nocturna) 2022.
CD/cassette/digital
Sludge/post metal/doom – SERBIA

Beogradski sastav Nula je pre izvesnog vremena najavio izlazak aktuelnog full-length izdanja, koji je dostupan kako u fizičkoj, tako i u digitalnoj formi. Album se zove “So zemlje”,i na izdanju se našlo 6 songova.
Nula materijal izvode na maternjem jeziku, deluju u postavi kvarteta, a prilično sinhrono su pokrenuli čitavu organizaciju i samu realizaciju albuma, koji bi trebalo da možda realističnije podrži, postavi i naznači njihov status na underground metal sceni, ne samo ovdašnjih prostora.

 

 

Nula zvuče i deluju kao usviran i uigran bend, gde  izvođačko-svirački deo spada u ubedljivije elemente njihovog kompletnog izraza. Pri ovom navedenom mišljenju dodao bih i siguran vokal frontmana Miloša Miloševića, koji je pronašao neko svoje izražajno viđenje između “screaming” varijanti i standardnije opcije kada su sludge i doom u igri, praktično bez prisustva tkzv. “growl” upliva ili ubacivanja. Iako sama poruka tekstova nije toliko slojevita, aranžmanska rešenja, pomenuta uigranost i usviranost, te vidljiva potraga za  nalaženjem što izraženije izvođačke originalnosti, predstavljaju dodatnu vrednost autorskog dela njihove priče. Primetni uticaji post 90-tih su više prisutni na jedan psihološki način, to se odnosi i delimično na sludge elemente, ali stilska kombinacija kroz koju češće nalazimo ponekad i  na neočekivana doom rešenja, na kraju kreiraju svojevrsni stilski amalgam, koji predstavlja autentičnu koncepcijsku viziju njihovih razmišljanja.

 

 

 

Nula su kroz pesme trajanja uglavnom oko ili dužih od 6 minuta, pronašli neku svoju formulu, iza koje stoje i čijih postavljenih pravila se drže od početka do kraja albuma.
“So zemlje” iako je stilski definisano izdanje, ipak je album koji poseduje autohtone izvođačke elemente, i kroz kojeg je ovaj sastav uspeo da  prikaže na koji način i kojim smerom njihove ideje traže put do slušaoca, i kojom i kakvom trasom se kreću.

 

facebook.com/nulabendbeograd

 

vianocturna.com