ŠINOBUSI – “Nismo nikud ni krenuli”

   1
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2022.
CD/digital
Rock/melodic rock/blues rock/blues – SERBIA

 

Novosadski Šinobusi su nedavno objavili svoj novi album naziva “Nismo nikud ni krenuli”. To je već njihov sedmi po redu diskografski “otisak”, a vredi podsetiti  da su karijeru započeli 2001-e godine. Mora se priznati da koliko god ovde uslovi za rad, delovanje i realizaciju izdanja nisu povoljni, ekipa iz ovog sastava nijednog trenutka se ne predaje, i na autohton način pokušava da što je moguće bolje realizuje svoje planove, “distribuira” ideje i način autorskog razmišljanja, pri čemu nijednog momenta ne zanemaruju sviračko-koncertnu prisutnost.

 

 

Krenuli su kao blues/blues rock sastav, da bi tokom vremena njihov sound dobijao sve više nekakvu izraženiju “rockerskiju” notu, gde tekstualna autentičnost, svojstvenost, na jedan vrlo lični način “provlači” kroz songove iskrenost i emotivnost, koja sjedinjena sa muzičkom matricom gradi kompletnu i kompleksniju sliku, svega onoga što bend pokazuje i predstavlja.
“Nismo nikud ni krenuli”, u većoj meri se izražajno oslanja na prethodna dva izdanja, ali bih dodao da melodic rock/rock elementi se sve više izjednačuju sa blues/blues rock idiomima, što samo po sebi predstavlja izbor članova postave i evidentnu rešenost da se izražajno kreću u opisanom pravcu. Pesme Šinobusa jesu melodične, a kada kažem melodične to je upravo na jedan takav rockersko/blueserski način,  takođe je evidentan  angažovan rad na aranžmanima pesama, tehničkim elementima i samoj produkciji, a za  te neizostavne tehničke elemente, zasluge imaju neizbežni i vrhunski majstor svog zanata Predrag Pejić,  te Božidar Sekulić i Nenad Petković.
“Nismo nikud ni krenuli” je izdanje koje jasno otkriva na kakav način razmišljanja se bend oslanja i u kom pravcu se naziru njihovi dalji koraci. Pošten i mukotrpan rad uvek daje nekakve rezultate, iako se možda ti i takvi rezultati po same aktere “ne vide” trenutno, ali Šinobusi svojim aktuelnim albumom pokazuju da su na pravom putu. A to je svakako za respekt, bez obzira koliko ste naklonjeni pomenutim izražajnim formama i jednom ovakvom muzičkom pristupu.

 

sinobusi.com

 

jugoton.net

crorec.net