BAIR – “Aleksandra” (Pesma bez rime)/ “Ona sanja”

    
Share Button

(Fidbox) 2022.
7” Single
Power pop/melodic rock – SERBIA

 

Izlazak 7”Inchnog vinylnog izdanja na ovim prostorima pre par meseci bila je jedna od najintersantnijih vesti, odnosno informacija koja je obradovala brojne ljubitelje ploča. Objavljivanja, kao i reizdanja novih LP produkata, ovde su nažalost došla sa ogromnim zakašnjenjem, rekao bih ni manje ni više nego 15 godina, ali dobro je da nekada centralni format kada su u pitanju nosači zvuka “ponovo jaše” na ovim prostorima, bez obzira na nažalost visoke prodajne cene, često opravdane, a ne retko i sasvim neopravdano velike i nepovoljne po džep ovdašnjeg potencijalno ozbiljnog konzumenta/kupca.

 

 

 

Singl izdanja su poslednji put ugledala svetlo dana kada govorimo o ovdašnjim sastavima/akterima, a da nisu snimali za internacionalne izdavačke kuće, pre 10 godina, i sa punim odobravanjem, podrškom, donekle zlobnici bi rekli nevericom, jedno 7”inchno singl  ostvarenje, dostupno je od nedavno i ovdašnjoj javnosti,  objavila ga je domaća izdavačka kuća, i   glavni akteri su   momci iz Knjaževca, sastav Bair. Hteo bih samo da dodam, što uvek činim, da su poslednjih 3 do 4 godine u svetu aktuelna kasetna izdanja, odnosno tkzv. revival objavljivanja muzike na kasetama, ali još uvek to nije postao “trend” ovde, ali kako čujem ima puno zaintersovanih za pokretanjem ove vrste “posla” na pomenutom nosaču zvuka.

 

 

 

 

 

Singl momaka iz sastava Bair vizuelno i tehnički izgleda sjajno, i izdavač se potrudio da na tom planu sve funkcioniše na što je profesionalnije moguć način. Sastav čine troje muzičara : Miloš Milivojević – vokal, Ivan Jelenković gitare i Saša Zvezdić – bas gitara. Na snimcima se čuje još instrumenata, a  na pesmi sa A strane : “Aleksandra” ( Pesma bez rime ) kao gost se pojavljuje Alen Jovanović, gitarista Goblina. Autor muzike i tekstova je Ivan Jelenković. Bair izvode melodičnu varijantu power popa, kojeg je teško staviti u određene okvire. Rekao bih da jednako dominiraju elementi pridošli iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina, a dodao bih takođe da su u manjoj meri prisutni i melodic rock priključci. Po mom mišljenju obe kompozicije poseduju sličnu slušljivost, sličan vokalno-izvođački pristup, a prilično ličan tekstualni iskorak karakteriše obe numere, pomenutu i pesmu sa B strane – “Ona sanja”.
Pohvalio bih takođe i dizajn omota Branislave Stefanović. Singl je tu, kao i naslovna numera za sada za širu javnost dostupna putem streaminga,  i na youtube-u. Kako bi se reklo, 7”Inchni led je probijen na domaćem terenu, i “Fidbox”, kao i glavna figura pomenute firme Goran Jović,  odnose zaslužena priznanja.

 

fidbox.rs

 

facebook.com/Bair-109035841615980/?ref=page_internal