GRUPA GRAĐANA – “Zvezda je rođena”

    
Share Button

(Self-released) 2021.
Digital
Rock/alter rock/funk rock – SERBIA

Krajem odlazeće 2021-e godine, sastav  Grupa Građana, postavio je svoj album naziva “Zvezda je rođena” na “youtube”, a reč je o jednoj zanimljivoj priči, zanimljivom izdanju, intersantnom bendu i generalno nesvakidašnjoj pojavi, koja je u jednom uslovno kraćem periodu delovala u svom rodnom mestu – Beški, i okolnim mestima u blizini Inđije i Stare Pazove. No, treba dodati da su njihove sviračke aktivnosti dosezale i do Zrenjanina i Novog Sada.

 

 

 

Dakle, Grupa Građana su bili sastav koji je osnovan 1994-e godine u pomenutoj Beški, čuvenom sremskom gradiću poznatom po velikom broju freakova i više -manje neostvarenih rokera,koji je zdušno, iskreno i “brutalno” pokrenuo svoju priču koja je u nekakvom kontinuitetu trajala do 1997-e godine, do snimanja albuma, koji je evo tek sada zapravo dostupan na uvid široj javnosti. Grupu su osnovali braća Vojislav i Vasilije Mehandžić, uz njih je bio bubnjar Dragan Jovanović, a kasnije se postavi pridružuje pevač Neven Plakalović. 1997-e godine u studiju”Matrix” snimili su album sa 14 songova, od kojih 2 instrumentala, a producenti  snimaka bili su članovi postave i Boban Nedeljković.
U autorskom smislu Grupa Građana su se oslanjali na formu rocka, provučenog kroz alter rock i izražene funk rock varijante, ali tekstualna podloga, njihov najjači adut, bavila se na izuzetno zanimljiv satirično/ironičan način ovdašnjim svakodnevnim realistično životnim  temama, uz takođe dodatke parodijskih elemenata, preko kojih su bar mene povremeno podsetili na rane Buldožerovce, a to u svakom slučaju bi trebalo predstavljati poen plus za same članove benda. Pesme koje je sastav izvodio su različite među sobom, ali provejava izuzetno pametan aranžmanski rad, mudri svirački iskoraci, da dodam izraženo izvođačko obrazovanje ekipe koja je učestvovala u svemu ovome, i na kraju kad se sve sabere i oduzme dobijamo jedan neočekivano kvalitetan album. Moram priznati da u ono vreme 90–tih nisam imao prilike da čujem za ovaj sastav, ali da jesam, sigurno bih na onim mestima gde sam radio, a opsluživao sam : TV emisije, radio emisije i novine, kao i izdavačku delatnost, njima svakako pružio šansu za nekakav oblik saradnje. Da li bi do nje i došlo sasvim je drugo pitanje, ali po mom mišljenju, Grupa Građana su jedan od skrivenih dragulja ovdašnjih 90-tih godina. Svaka čast momci. Dodao bih, nikad nije kasno za novi početak, i dajte sve od sebe, da za makar ovo jedino “utisnuto” zvučno svedočanstvo, čuje  što je moguće veći broj ljudi.
“Zvezda je rođena” je sjajan album,koji po mom mišljenju ni danas ne gubi ništa od svoje verbalno-tekstualne poruke i sviračkih rešenja.

 

facebook.com/mehandzic