LONGHARE – “A Day In The Sun”

    
Share Button

(Self-released) 2021.
Digital
Rock/hard rock/70’rock/various rock genres – CROATIA

Iz Rijeke dolazi sastav Longhare. Postoje već celu dekadu, deluju u postavi kvarteta, kojeg čine :  Gojo (lead and solo guitar); Teo (lead and backing vocals, tambourine); Dodo (drums) i Loris (bass). Ovih dana su objavili četvrti po redu album, dostupan u digitalnoj varijanti naziva “A Day In The Sun”, a uskoro očekuju i izlazak 300 primeraka ( kopija ) CD-a. Dakle reč je o ograničenom tiražu.

 

 

 

“A Day In The Sun” je album sa 14 songova interpretiranih na engleskom jeziku, a riječki sastav na svoj prilično autohton način kombinuje elemente rocka/hard rocka/70’s rocka, a dodao bih da se u njihovom pristupu  takođe primećuju skriveni elementi stonera, takođe i ublaženih psychedelic detalja. Tekstovi su višeslojni, kao uostalom i aranžmanska rešenja, koja znaju biti neočekivana, prilično slobodna, i generalno nekakva  otvorena “freestyle” psihologija primetna je u njihovom načinu prezentacije ponuđenog materijala. U pomenutoj izražajnoj slobodi krije se i njihov ključni kvalitet, kao i element po kojem se razlikuju od onih sastava koji kroz svoj izraz koriste slične stilsko/izražajne idiome. Longhare takođe znaju da neočekivano i iznenada na “malom” prostoru improvizuju, i to zna da bude itekako simpatično, zanimljivo, i drugačije.

 

 

 

 

Hteo bih da dodam da  ovakav sastav kao Longhare je upravo bitan svakoj sceni, jer između svih ostalih ovde čutih i ponuđenih detalja, oni sobom nose jednu specifičnu količinu optimizma, koji je danas svima nama preko potreban.
“A Day In The Sun”, iako kroz 14 numera nudi potencijalnom slušaocu različite zvučne asocijacije, i pesme uglavnom jesu različite među sobom, na kraju ipak ostaje snažan utisak,  a on je takav, da ovde imamo  skladnu celinu, odnosno jedno koherentno izdanje, koje apsorbuje brojne elemente iz prošlih muzičkih dekada, ali takođe se itekako jako dobro nosi sa sadašnjim trenutkom, u kojem živimo, radimo, stvaramo, mučimo se i delujemo. Svako naravno na svoj način i po vlastitom nahođenju.

 

facebook.com/longhare.band