KAČIS -“Nedognano/Unfathomed”

   1
Share Button

(Self-released) 2021.
CD/digital
Experimental/Neo-folk/ crossover – SLOVENIA

 

Kačis su relativno novije ime na slovenačkoj muzičkoj sceni, iako dva ženska predstavnika i jedan muški ovog sastava, svojim delovanjem su već može se slobodno tvrditi dovoljno etablirani u nacionalnim krugovima, ali i van dežele.
Kačis čine : Tea Vidmar – vokal; Ana Kravanja – vokal; Samo Kutin – lutnja, brač i više neobičnih akustičnih instrumenata pridošlih iz nazovimo to “renesansne” ere”. Ana i Samo su takođe deo tria -Širom, a dok pišem ovaj tekst kao Širom trebali bi na “Etno festivalu” u Pančevu imati svoj nastup.

 

 

 

 

Kačis su bez sumnje izuzetno originalna postava, koja svoju muziku tretira  drugačijim i neobičnijim postupkom. Sam način vokaliziranja je vrlo specifičan, gde glasovi dve pomenute dame predstavljaju posebne instrumente, koji u svakoj ponuđenoj numeri sa izdanja drugačije zvuče, drugačije  vibriraju i načinom interpretacije naglašavaju tok zadate izražajne forme, kao i same atmosferičnosti pesama. U kombinaciji sa instrumentalnom  pratnjom gospodina Kutina, same kompozicije dobijaju na ritmičnosti, neočekivanoj tenziji, promenama raspoloženja, koja u naoko “disharmoničnom” konceptu, naprosto teraju slušaoca na razmišljanje i analizu. Sigurno da je eksperiment u samom načinu postavke pesama, tretiranja aranžmana, prisutan od prve do poslednje numere i neka vrsta crossovera provejava kroz ovde čuti i ponuđeni materijal. Neo-folk je takođe izraženo i vidljivo prisutan, ali opet na jedan vrlo autohton i specifičan način.
Kaćis svojim metodama jednostavno ruše barijere i nude neku svoju priču, drugačiji film i koncept.  Pri svemu tome, ovako ponuđenom  i prikazanom konceptu pristupaju vrlo ozbiljno, originalno, intrigrantno, pomalo tajnovito, ali i vrlo ubedljivo.

 

m.facebook.com/Ka%C4%8Dis-108193544880126/?fref=mentions