RUNDEK I EKIPA – “Brisani prostor”

    
Share Button

(Menart/Long Play) 2020.
2 EP CD/digital
Various genres – CROATIA

“Brisani prostor” je naziv novog izdanja Darka Rundeka i Ekipe, realizovanog početkom decembra meseca 2020-e, kao varijanta dvostrukog EP-a, sa ukupno 10 snimljenih pesama. Za teritoriju Srbije, Crne Gore i Makedonije, zajednički izdavači su “Menart” i “Long Play”.

 

 

 

Karakteristika izdanja po rečima aktera je “celina ispričana kroz dve priče”: “do i od”, koje se međusobno dopunjuju, a slušalac može da bira redosled pesama po svom nahođenju. Takođe je značajna uloga basiste grupe Roka Crnića, koji se pored Rundeka pojavljuje kao autor muzike i tekstopisac.
“Brisani prostor” jeste u dobroj meri drugačije izdanje od nekolicine prethodnih koje smo imali prilike da čujemo bilo od Rundek tria ili Cargo Orkestra, mada prepoznatljiv idejno-realizatorski pristup je i dalje onakav kakav se u dobroj meri očekuje od glavne ličnosti postavljenog koncepta, kao i samog sastava.
“Brisani prostor”, na neki način ume da podseti na ranu fazu Haustora, čak na period pre realizacije prvog albuma sa jedne strane, dok sa druge, svi oni prerogativi prepoznatljivi na kasnijim Rundekovim izdanjima su prisutni u većoj ili manjoj meri. Improvizatorski i intuitivni elementi su kao i uvek deo pesama i poruke, malo manje ima latino-američkih ili zagorskih etno iskoraka, ali činjenica je da su Rundek i Ekipa svesno krenuli da se suoče sa novim izazovima, a ti i takvi izazovi kreirali su i različitu strukturu ovde postavljenih i prisutnih numera. Da li su akteri u potpunosti ostvarili željeni cilj, odgovor bi bio da, jesu,  tu negde otprilike,  ali ne baš 100 %, no suočavanje sa novim izazovima uvek je elemenat kojeg treba ceniti i poštovati.
Meni  lično se ovaj dvostruki EP više sviđa nego veći deo dosadašnjeg Rundekovog solo opusa, no pretpostavljam da brojni slušaoci i analitičari njegovog legacy-ja imaju sasvim drugo mišljenje.
I na kraju, izdvojio bih  drugu po redu numeru sa prvog EP-a, naziva ” Ko duh” , kao  značajno ubedljivu i sugestivnu, sa jednim pozitivnim podsećanjem na neke starije radove gospodina Rundeka.

 

longplay.rs