INSTANT KARMA – “Buda sa krova”

    
Share Button

(SKC Novi Sad) 2020.
CD / digital
Rhythm and blues/rock/garage rock – SERBIA

Najdugovečniji zrenjaninski sastav Instant Karma, tokom marta meseca ove 2020-e, realizovao je novi album naziva “Buda sa krova”, kojeg objavljuje novosadski “SKC”.

 

 

 

Sam izlazak albuma poklopio se sa Covid histerijom u svetu i Srbiji, tako da sama promocija izdanja, nije uspela da zahvati onaj preko potrebni i važan početni trenutak, a da budemo sasvim iskreni, činjenica je da ni sedam meseci kasnije, jednako uslovi za bilo kakvu promociju kulturnih i subkulturnih događanja/pojava, vreme nikako nije povoljno, naročito onima kojima je to nasušna potreba i neophodnost.
Sale Janković i njegova iskusna ekipa saradnika, od kojih većina sa takođe primerenom kilometražom iza sebe, realizovala je album sa 14 songova, koji bi trebao realno odslikavati Saletova i njegovih friendova razmišljanja, uklopljena u neveselu sadašnjost, neizvesnu budućnost i hororsku stvarnost.

 

 

 

 

Karma su tokom karijere, može se sa pravom reći prošli kroz 3 faze, koliko međusobno logično povezane, tako i donekle raznolike, gde je period kada su više bili okrenuti popu kao formi, medijski bio po grupu istaknutiji od ostalih, ali sa kojim nisu ostvarena željena očekivanja.
No, pečat kojeg su Janković i Karma ostavili na ovim prostorima, takođe i svom gradu je snažan, a njihovo delovanje koje je imalo sopstveni put, istaklo ih je kao bend sa jasnim stavom, gde su energija i žar za borbom, dokazivanjem i potvrđivanjem, bili crpljeni isključivo iz vlastitih resursa.
“Buda sa krova” je album sa 14 songova, među kojima se našao i Štulićev/Azrin “Jablan”, gde je stilski, sastav u proširenoj formi komunicirao sa svojom očekivanom verzijom rhythm and bluesa, rocka i garage rocka. Sama aranžmanska forma songova je u dobroj meri složenija i proširenija,  produkcija Nikite Dujina i Lazara Babića postavljena/tretirana dovoljno oštro/snažno, i uspela je relevantno da potvrdi rešenost grupe da na što je moguće u njihovom slučaju beskompromisniji način  izrazi svoj bes, stavove i razmišljanja. Što bi u tenisu rekli, kada se takmičaru “opusti ruka”, tako su i zrenjaninci vrlo otvoreno, dodao bih bez kalkulisanja, ali i sa dozom pozitivnog rizika snimili, postavili i odsvirali pesme koje se nalaze na izdanju.
Instant Karmu pratim od njihovih praktično pra-početaka, i dodao bih da iako je to u velikoj meri onaj i onakav bend kojeg smo poznavali tokom godina, ovaj album je ipak nešto drugačiji od brojnih koje je grupa snimila tokom karijere. Mislim, u vrlo pozitivnom smislu. Nadam se da će sastav uspeti , koliko je to naravno moguće što više koncertno da promoviše aktuelno izdanje, ali u ovom trenutku izvesno je da sudbina “live” nastupa nije u njihovim rukama.
“Buda sa krova” je album sa kojim bend može biti u potpunosti zadovoljan, verujem i ne mali broj onih koji su tokom godina pratili i još uvek prate rad najdugovečnijeg zrenjaninskog sastava.

 

facebook.com/Instant-Karma-114308598594261/?ref=page_internal