JANA BELTRAN – “Amoretti”

    
Share Button

(Self-released) 2020.
Digital
Acoustic/indie pop/darkwave/avant-garde – SLOVENIA

Početkom juna meseca ove 2020-e, slovenačka kantautorka Jana Beltran, postavila je materijal  svog solo izdanja na “bandcamp” strani. Njen album sa sedam songova zove se “Amoretti”, a reč je o nadasve izuzetno intersantnom ostvarenju.

 

 

 

Jana Beltran je takođe deo sastava All Strings Detached, nedovoljno poznatog u samoj Srbiji, ali sa relevantnom karijerom na domaćem terenu. Janin solo album je izdanje sa 7 pesama, gde je ona praktično sve sama odsvirala, otpevala i postavila, a za snimanje , miks i mastering bio je zadužen Vlado Lešnjak. Sve je urađeno u ljubljanskom “Artsoul” studiju.
“Amoretii” je sačinjen od materijala gde je u centru zapravo sama atmosfera, koja je različita od pesme do pesme, ali predstavlja dominantan faktor, i kreira koncept generalne poruke. Takođe način Janinog vokaliziranja je različit od slučaja do slučaja, a  emocionalni naboj koji je autohton, u isto vreme rečima teško opisiv, takođe kreira  psihološku dimenziju tekstualne postavke, koja je lična, a opet vrlo nesvakidašnja. Sam materijal zadire na teritoriju avangardnih tendencija, određene komparacije mogu dosezati do Nico ili Laurie Anderson, ali ipak ono što Jana priređuje je u krajnjoj instanci nešto sasvim drugačije. Gitara, klavijature,bas, melodika,kao i sami aranžmani su neklasični, a pesme koje su mirnijeg, uglavnom sporijeg tempa, zahtevaju od prvog do poslednjeg takta snažnu slušalačku pažnju.

 

 

 

Nema sumnje da je reč o vrlo originalnom albumu i projektu,  no biće vam naravno puno lakše da “uhvatite” poruku autorke ako razumete slovenački jezik, ali generalno uzevši pred nama je izdanje koje zavređuje  ozbiljan analitički pristup.

 

 

facebook.com/Jana-Beltran-1985882504972384

 

janabeltran.bandcamp.com/album/amoretti