NBG – “Nama ostaje samo punk”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2020.
CD/digital
Punk/punk rock – SERBIA

 

NBG su jedan od onih sastava koji se može smatrati ikonom gradskog punka, i razlog zašto je to tako možda ne leži samo u muzici i tragu kojeg su ostavili tokom svoje kratke i isprekidane karijere, već  i većim delom zbog ličnosti/ljudi koji participiraju u grupi, i čija privatna familijarnost je dosta doprinela intersovanju za ono što rade. Takođe  članovi postave imali su iskustva rada i u drugim grupama, te njihova generalna prisutnost u community-ju je verovatno i izraženija od one koja se odnosi na karijeru NBG-a.

Pre par sezona NBG su upriličili comeback, koji je prvobitno realizovan  velikim koncertom u beogradskom “Domu Omladine”, zajedno sa još jednim značajnim sastavom – Direktorima, i javnost je uglavnom sa nepodeljenim simpatijama posmatrala taj događaj.

NBG svoje potencijale i šansu koju su imali nisu uspeli da iskoriste na adekvatan način u periodu s kraja 90-tih i početka 2000-tih, a činjenica je da su im danas, kada su po godinama stariji, a životno iskusniji, apetiti verovatno porasli, bar što se potencijalnog pozitivnog iskoraka ka nazovimo to  relevantnijem uspehu i priznanju tiče, pri čemu nikako ne mislim na nekakvu veću komercijalnost, koja je danas indikativna, već na mogućnost da mogu da rade više koncerata, medijski koliko je to moguće budu eksponiraniji/prisutniji i generalno traženiji.

Nisam siguran da će sve te stvari teći lako, jer ništa “ne pada” samo od sebe, a današnje okolnosti, mislim one u društvu i generalno životnoj realnosti su takve, da se treba pomučiti više nego ikad.
Ali, tu je novi album, kojeg objavljuje “Multimedia Music”, pomalo deprimirajućeg i defetističkog naziva, bez obzira na jasnu ljubav i afinitete grupe – “Nama ostaje samo punk”.

13 numera, dobro produciranih, takođe u okviru žanra pošteno otprašenih i otpevanih , sa jasnom socijalnom, ljudskom i ličnom porukom, to je ono što se od NBG-a i očekuje, a bend je to uradio na sebi svojstven način, pošteno, iskreno i direktno. Tu je i zanimljiva obrada hita sastava U Škripcu “Nove godine”, a na albumu je prisutan i respektabilan broj njihovih kolega/muzičara i prijatelja kao što su : Drakula (Direktori), Boban (Ritam Nereda),Roga (Šaht), Džoni (Antifriz), Kojot (Eyesburn, Remedy), Saša Knežević ( ex-Revolveri).

“Nama ostaje samo punk” je uz navedene elemente i  prilično melodičan album, slušljiv, a upravo pomenuta melodičnost, predstavljala je neizostavan važan segment,a ujedno i jaču stranu njihovog izraza/koncepta  na ranijim snimcima/albumima.

NBG su se i diskografski vratili, videćemo koliko će aktuelna “igranka” trajati, i nadam se da neće dolaziti do opet dužih pauza, kao što je to do sada prošlost nažalost potvrđivala.

multimedia-music.com