NEA – “Ovakvi kao mi”

    
Share Button

(Neastik/Arte) 2019.
CD/digital
Punk rock – SLOVENIA

Mariborski sastav Nea, krajem odlazeće 2019-e godine, objavio je album naziva “Ovakvi kao mi”. Grupu čine iskusni slovenački muzičari predvođeni basistom i pevačem Bojanom Tomažićem.
Sastav je nastao na “pepelu” grupe Onslow, a pomenuti Tomažić, čije iskustvo doseže u davne 80-te godine, takođe je i etablirano novinarsko ime na teritoriji Slovenije.

Karakteristika albuma “Ovakvi kao mi” je ta što su tekstove za pesme pisali autori iz raznih EX -Yu mesta i gradova, što bi sami slovenci rekli sa južnih teritorija, a većina od ovde prisutnih tekstopisaca imali su i imaju iskustva na poetsko/knjževnom polju. Predstavljeni su radovi sledećih autora i autorki : Tamare Čapelj, Ratka Orozovića, Dijane Uherek Stevanović, Valeria Orlića, Dina Porovića, Miodraga Jakšiča, Gordane Casanegra, Željka Perovića, Predraga Jakšića, Žarka Jovanovskog, Borćeta Panova, Anes Oručević, Predraga Jakšića, Jovice Ilića, a i Bojan Tomažić napisao je tekst za jednu numeru.

Dominiraju najviše možemo reći srpski i hrvatski jezik, da ne upotebim termin srpskohrvatski, a Nea u muzičkom smislu izvode svoju varijantu punk rocka, da dodam sa malo više sounda sa punk nabojem, malo manje sa onim rokičnije varijante. Pesme su uglavnom urađene u maniru srednjeg tempa, a znaju da asociraju na Ex-yugoslovensko vreme  post novotalasnih 80-tih godina, uostalom period kada je Tomažić sa sastavom Centar Za Dehumanizaciju furao svoje viđenje tada punk/rock/noise tendencija.

“Ovakvi kao mi” sadrži materijal kojeg je mariborski bend već “uživo” promovisao u nekoliko mesta/gradova širom nekadašnjih zajedničkih prostora, a samo izdanje predstavlja intersantan eksperiment, kojeg kao takvog retko imamo prilike da vidimo na šire posmatrano scenama nekadašnje zajedničke države. Istina, ne treba izostaviti seriju albuma koje producira i dinamizira još jedan Tomažićev nekada saradnik u bendu CZD – Dušan Hedl, naziva “Rokerji pojejo pesnike”, koji se ciklično pojavljuju u ediciji mariborskog “Subkulturnog Azila”.

neamaribor.bandcamp.com/releases