BETTY WRIGHT – “Explosion!”

    
Share Button

BETTY WRIGHT ..EXplosion..LPcover(RCA Victor)

LP
Godina izdanja: 1976.

Tracklist:

Side 1:

1. Open The Door To Your Heart
2. Do Right Girl
3. I Think I’d Better Think About It
4. Smother Me With Your Love
5. Don’t Forget To Say I Love You Today

Side 2:

1.Keep Feelin’
2.Rock On Baby, Rock On
3. If I Ever Do Wrong
4. Bluesville
5. Life

Betty Wright je tokom godina kontinuirane karijere objavljvala je i snimala songove koji su ostavljali “različite” tragove u srcima slušaoca kao i brojnih analitičara soul kulture.

Rođena je 1953-e godine u mnogočlanoj porodici, a kao brojne kolege i koleginice svoje prve korake imala je u gospel muzici i isto takvom okruženju. Prvi album objavila je 1968-e godine – “My First Time Around” ( Atco Records ). Ipak, iako je za mnoge hroničare njene karijere peto po redu full-lenght ostvarenje naziva “Explosion!”,   tek jedno od uspešnijih izdanja, čini mi se da spada u red onih koji zavređuju češća ( ponavljajuća ) preslušavanja, kao i da je uspešno odoleo sudu vremena.

“Explosion!” sa u bazičnoj varijanti deset snimljenih songova ( ovde se neću osvrnuti na kasnije CD reizdanje ) je kroz ponuđeni materijal za čiju produkciju i delom ko-autorsku saradnju bio zaslužan Willie Clarke, pokazao svu raskoš pevačicinih vokalnih kvaliteta, ali i kompozitorske sadržajnosti.

Termin “Miami sound”  je tokom 70-tih godina često predstavljao ne samo pod varijantu žanrovske odrednice, već i specifičan rockin’funky groove kojeg su distribuirali najčešće sastavi i izvođači iz pomenute sredine,  imao je zapaženu rolu na ovom albumu. Miami sound je itekako prisutan kroz aranžmanske zahvate pratećeg benda, gde duvačka sekcija  utiče na konstantno “raspoloženje” ostatka postave, ali i eklatantno “izaziva” slušaočevu pažnju, terajući ga da “cupka” u ritmu funkija.  Sve je to začinjeno bogatim ali jednostvno postavljenim sviračkim rešenjima, koji uz sjajnu interpretaciju gde  nema mesta za nepotrebne iskorake, čine  “Explosion!” albumom, koji je adekvatno otkrio brojne potencijale aktera. Betin način interpretacije, koji predstvlja snažan spoj emocija i vokalne energije, učinio je  da tkzv. “proživljenost” samih pesama bude maltene podrazumevajuća.
“Open The Door To Your Heart”, “Keep’ Feelin”, “Rock On Baby, Rock On”, “Bluesville” su postali i nezaobilaznim koncertnim adutima post 70’s faze karijere Betty Wright, koja će nešto kasnije doživeti izraženiju potvrdu i afirmaciju svoje karijere.

facebook.com/MsBettyWright